Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Грип

Грип – симптоми и причини

Грипът е остра заразна болест, която се явява изолирано, епидемично и пандемично (повсеместно). Причинява се от няколко вируса (А, В, С) и засяга обикновено дихателните пътища; в по-сериозните случаи може да засегне ставите и дори сърцето. Застрашени са повече малките деца, възрастните хора, слабите, сърдечно и бъбречно болните и изобщо всички, които са изтощени и с намалени защитни сили.

Заразата се предава предимно от болен от грип човек чрез пръски, капчици от слюнка, които се отделят при говорене, кашляне, кихане, смях и т. н.; върху предмети и в прах вирусите могат да останат живи в продължение на седмици; грипът се благоприятства от климатичните условия (простуда), от битовите условия и от възприемчивостта на хората. Годишните сезони със слабо слънце също благоприятстват появата на грипа.

Епидемиите от А и В вируси на грипа се редуват една след друга през 2-3 години.

Симптоми

Инкубационният период трае от 1 до 5 дни. Болестните прояви могат да бъдат леки, умерени и много тежки. Някои хора могат да преболедуват без явно забележими болестни прояви.

Началото на грипното заболяване в типичните случаи се характеризира с внезапно повишаване на температурата, придружено често от студени тръпки, главоболие, кашлица, значителна отпадналост, която понякога не позволява на болните да станат от леглото. Чести са оплакванията от болки в кръста, крайниците, в очните ябълки и зад гръдната кост. Нерядко се появява кръвотечение от носа. Обилната хрема не е характерна за грипа.

В продължение на три дни температурата остава висока (39-40 градуса), като през това време се появява сух бронхит с упорита и дрезгава кашлица и пресипнал глас. Лицето на болния е леко зачервено. Усеща се дразнене от светлината, сълзене и зачервяване на очите. Езикът е сух, обложен в средата, а страничните му ръбове са зачервени.
Често се наблюдава двувълново повишаване на температурата, като второто повишаване (към 5-6-ия ден от началото на заболяването) е свързано най-често с прибавена бактериална инфекция.

Грипът може да бъде също така гастричен и ревматичен.

Грипът е гастричен, когато има явления от страна на стомаха и червата: обложен език, гадене и повръщане, диария, дори с кръв. В някои случаи се появява и жълтеница (жълто оцветяване на лицето).

Грипът е ревматичен, когато освен треската болките в ставите на цялото тяло са много силни.

Причини

Както е известно, грипът и простудните заболявания се появяват главно в един период от годината: зимата. Това обстоятелство обикновено кара хората да смятат, че тези заразни болести се дължат на студа. Но грипни епидемии има и в началото на пролетта, и през лятото, и в началото на есента. Следователно причината трябва да се търси не само в него. Разбира се, студът е отключващ фактор, тъй като охлаждането на организма, най-вече на крайниците, атакува лигавиците на горните и долни дихателни пътища, създавайки необходимите условия за развитието на простудни заболявания.

Основната причина за появата на грипа е, най-общо казано, намалената имунна защита поради неприродосъобразен начин на живот; налице е задължително замърсяване на организма с токсични продукти вследствие на прехранване или хранене с неподходящи продукти, тютюнопушене, употреба на алкохолни напитки, замърсен въздух, лоши битови условия, замърсена професионална среда, безразборен прием на лекарства и др.; обездвижване; физическа и психическа преумора; стрес.

Грипът с пълно основание може да се смята за очистителна реакция на организма.
Ще обясним това твърдение, като повторим това, което казахме за постите в Книга 2 на Енциклопедия за здраве „Дар“.

През периодите на грипни и простудни заболявания, а именно: началото на есенно-зимния, началото на пролетно-летния сезон, лятото, в природата настъпват дълбоки изменения, свързани с проявата на слънчевата активност. Върху земята се изливат огромни количества слънчева и космическа енергия, нужна за извършване на процесите в природата, които ще разстроят трайно човешкия организъм, ако той е замърсен.

Ще обясним защо се получава така, като вземем за пример сезона, в който простудните заболявания са най-чести: есенно-зимния период. Под влиянието на студа намиращите се в кръвта отпадни вещества започват да преминават в тъканите под формата на слуз. Ако не се вземат профилактични мерки, тази слуз постепенно ще се уплътни в тъканите и ще попречи на нормалното функциониране на клетките, на целия организъм. Ще се появят различни заболявания, сред които и грипът, чиято цел е да се отдели от организма събралата се слуз под формата на храчки при кашлицата, хрема или с висока температура. В този смисъл те са навременна очистителна реакция, целяща да изведе или изгори токсините в тялото.

Защо борбата с грипа и простудните заболявания трябва да бъде бърза, навременна, неотложна и енергична? Защото те никак не са невинни, както се смята, а могат да доведат след себе си тежки усложнения: на дихателна система – фарингит, бронхит, пневмония, бронхопневмония, бронхиална астма, ларинготрахеобронхит; на сърдечносъдовата и нервната система – енцефалит, миокардит; на отделителната система – бъбречни заболявания; на опорно-двигателния апарат – ревматизъм и други ставни възпаления, и пр.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Грип“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.