Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Постът в духовен аспект

Постът в дълбокото си библейско значение е пълно въздържане от храна и вода за известно време. Библията говори за трима:

Иисус Христос, Мойсей и Илия, които са постили 40 дни и 40 нощи – без храна и вода.

Още от дълбока древност постът във всички религии е бил средство, прилагано за пречистване на душата. Църковният пост като въздържание от определени храни и продукти, разбира се, също е Боговдъхновен и изключително полезен за духовното и телесно пречистване на човека. В миналото той е бил задължителен за целия народ.

За да избави Израелския народ от бедствие, царица Естир заръчва на племенните си сънародници чрез Мардохей: „иди, събери всички юдеи, които се намират в Суза, и постете за мен, и не яжте, нито пийте три дни, ни денем, ни нощем, и аз със слугините си също ще постя...“ /Естир 4:16/.

Самият цар Давид също постил и се молил за живота на детето си.

Често постът се придружава с обличане във вретище и посипване на главата с пепел. Несъмнено постът е част от Богоприродосъобразния начин на живот. Той е израз на покаяние, когато в душата като черни облаци се натрупват скръб и мъка, породени от греха. И тогава спонтанно идва постът и молитвата. И освобождението.

Постът и молитвата са две крила, които Бог ни дава, за да отлетим далеч от блатото на греха и отчаянието към божествения свят на красотата и свободата. На единението на Бога и Природата. Христос ясно казва на Матея /17:21/: „Тоя пък род не излиза, освен с молитва и пост.“

Не излиза от бездната на отчаянието, на болестите и бедствията, освен чрез пост и молитва. За да се приготви душата и приеме Христа като спасение и вечност, мир и любов, хармония и здраве.

Постепенно християнското съзнание е започнало да променя смисъла и значението на Поста, като малко по малко го е превърнало в спазване на чисто формални предписания и ограничения в храненето. В богослужебната книга Постен Триод четем: „Напусто се радваш, душо моя, че се въздържаш от храна, защото не си очистена от страстите. В теб го няма желанието да се поправиш, като измамна ще бъдеш възненавидяна от Бог и ще се уподобиш на злите демони, които никога не ядат! Ако продължаваш да съгрешаваш, твоят Пост ще бъде безполезен...“

Фарисейското разбиране на Поста, което преобладава в наши дни, определя предимно отрицателното отношение към него като към някакво неудобство, на което се съгласяваме по своя добра воля. Много хора споделят мисълта, че Постът е време, когато нещо само по себе си приятно и хубаво е забранено, като че ли Господ намира удовлетворение в това да ни мъчи. Постът означава тъкмо обратното – завръщане към нормалния живот, към това въздържане, което са нарушили Адам и Ева и по този начин са допуснали в света страданието и смъртта: „Възсия пролетта на поста, цветът на покаянието...“

С други думи, времето на Поста е радостно време на светла чистота, чиста любов и светозарна молитва.

Той за нас е тъкмо време на борба за възстановяване на божественото, небесното и вечното начало в нашите души.

По време на Поста би било добре да се прочете книга с религиозно съдържание. Целта на това четене е не само разширяване на религиозния кръгозор, но най-важното е пречистването на нашия ум от всичко, което обикновено го замъглява. Изглежда просто невероятно до каква степен умът ни е запълнен и замърсен от всякакъв род грижи, интереси, безпокойства и впечатления и колко трудно е да се ориентираме в тях.

Четенето на книга с религиозно съдържание, когато умът е съсредоточен върху нещо напълно различно от обикновения кръг на мисли, създава само по себе си една друга умствена и духовна атмосфера.

Александър ШМЕМАН

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Юли 2022 август 2022 Септември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.