Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Цироза

Цироза (втвърдяване на черния дроб) - симптоми и причини

При първично или вторично увреждане на черния дроб се развива заболяване, наречено цироза. Съществуват няколко форми на чернодробна цироза с различни причини и прояви. Най-често срещаната у нас цироза е т. нар. алкохолна цироза.

Чернодробната цироза, която в миналото е била сравнително рядко заболяване, днес заема важно място сред болестите на нашето съвремие. Ако в миналото мъжете са боледували три пъти повече, сега се отбелязва тенденция за намаляване на различията в честотата на заболяването при двата пола. Тази болест е по-характерна за периода между 30- и 60-годишна възраст.

Симптоми

В началния - компенсаторен стадий, оплакванията обикновено са дискретни и приличат на тези при хроничен хепатит. Преобладават неспецифичните оплаквания от тежест в дясното подребрие, безапетитие, повръщане, подуване на корема, загуба на телесна маса, слабост, безсъние, лесна уморяемост и др. Най-често тези оплаквания се свързват с наличието на друго заболяване на стомашно-чревния тракт. При половината от болните цирозата се открива случайно при липса на клинично подозрение.

Най-често заболяването се открива в неговия втори стадий, когато се проявяват усложненията: повръщане на кръв, пожълтяване и потъмняване на лицето, коремът се пълни с течност /асцит/, чернодробна недостатъчност.

Ирисова диагностика

Малко са методите, откриващи функционалното и токсично обременяване на чернодробните функции в неговия зародиш. Един от тях е ирисовата диагностика, прилагана в Здравен център “Дар”. По специфичните знаци в ириса лекарят природолечител може навреме да уточни диагнозата и да проведе ефективно лечение.
Причини. Всеки един етиологичен /причинен/ фактор, който води до хронично унищожаване /некроза/ на чернодробни клетки и е съпроводен с нарушаване на чернодробна структура, може да доведе до чернодробна цироза.

Един от най-честите фактори за развитието на това заболяване е ЗЛОУПОТРЕБАТА С АЛКОХОЛ. Статистиките сочат, че при 30-70 процента от болните се установяват данни за хроничен алкохолизъм. Установено е, че организмът на мъжете не е в състояние да разгради повече от 160 г чист алкохол в денонощието. При употреба над 160 г чист алкохол в продължение на 15 години цироза се наблюдава при 75 процента от алкохолиците. При жените възможностите за разграждане на алкохола /алкохолдехидрогенеза/ са по-малки: до 60 г чист алкохол за денонощие.

Чернодробната цироза е третият стадий от развитието на чернодробната стеатоза. Вирусният хепатит сравнително рядко преминава в чернодробна цироза. По-често това става при много тежко протекли форми на заболяването.

Недостатъчно белтъчно хранене, както и някои заболявания с нарушена обмяна на веществата /захарен диабет, тиреотоксикоза/ играят съществена роля за развитието на чернодробната цироза. Промените започват с местна инфилтрация на черния дроб, която прогресира до тежки съединителнотъканни разраствания на тази жлеза.

Хепатотропните отрови – тетрахлоретан, тринитротолуол, динитробензол, олово, фосфор, както и хроничната интоксикация, могат да предизвикат чернодробна цироза. Определена роля играят и някои инфекциозни и паразитни заболявания.

Напоследък голямо значение се отдава на лекарствените чернодробни увреждания. Известни са над 1 800 лекарствени средства, увреждащи черния дроб. По-малко изследвани са уврежданията, които могат да настъпят в резултат на съчетанието на едни лекарства с други, едновременно приемани от болния. Тези увреждания могат да се появят години или десетки години след лекарственото лечение или да се проявят генетично в следващите поколения.

Профилактика

За профилактика на чернодробните неблагополучия природолечението прилага специални техники за очистване на черния дроб и червата, както и спазване на подходящ хранителен и двигателен режим за поддържане на чернодробните функции.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Цироза“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.