Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Системата йога

Джапа Йога

* Мантрите въздействат със силата на своите вибрации и очистват подсъзнанието

В древната система йога има много видове практики за усъвършенстване на човека. Те са групирани в различни типове йога. Един от тях е джапа-йога. Най-общо казано, това е медитативна практика чрез използване на звукови вибрации. Един от най-големите съвременни йоги – Свами Сатянанда, казва, че джапа е най-лесният и най-безопасният вид йога и че тази практика може да бъде изпълнявана от всеки, по всяко време и при всякакви условия. Самата дума „джапа“ на санскрит означава „въртя“. Именно чрез „въртене“ на съзнанието по специален начин се постига крайната цел, която е единение на индивидуалното съзнание с най-висшата същност, наречена по много начини –

самадхи, нирвана, Христово съзнание...

Практикуването на джапа се осъществява чрез мантра /съвкупност от звукови вибрации, които влияят на ума и психиката/. Знанията за мантрите не се ограничават само до Индия – можем да ги открием при всички велики духовни култури по света, но с времето тези практики са били забравени или са започнали да ги считат за безполезни.

Светците, мъдреците, йогите и санясините в Индия са описали мантрите и начините за практикуване в древните писания Тантра шастри и по този начин са съхранили тези специални знания. Мантрите са срички или думи от санскрит, който е смятан за най-чист език и основа, от която произлизат и се развиват повечето съвременни езици.

Езикът санскрит се състои от серии от букви, наречени „акшара“, което бувално означава „нетленните“, а комбинацията от тези букви, или звуци, води до образуване на мантри. Всяка акшара има специфична честота или вибрация, характерна само за нея. Тя въздейства на индивида на много нива. Затова и комбинацията на акшари в различните мантри помага за събуждането на определен вид съзнание в индивида в зависимост от структурата на мантрата. Чрез практикуването на различни мантри се прочистват и събуждат различните психични центрове /чакри/ в тялото.

Някои от мантрите имат значение като думи, а други – не. Ако се комбинират няколко мантри със значение, може да се получи фраза. Но дори и да не се взема предвид смисъла,

мантрите въздействат като вибрация и се получава търсеният ефект.

Нещо повече, в случай, че не знаем значението на думите-мантри, умът не се включва и въздействието върху подсъзнанието е още по-пряко. Ако се съчетаят с музика, мантрите могат и да се пеят.

Звуковите вибрации на мантрите водят до „читта шудхи“ – умствено пречистване, при което миналите впечатления /самскари/, запечатлени в подсъзнанието, изплуват във формата на образи и мисли. Ние забравяме много неща, но това не означава, че те са изчистени от нашето подсъзнание. Тези впечатления, чувства и мисли оформят начина ни на поведение, чувстване и физическо състояние.

Когато се натрупат прекалено много отрицателни впечатления, това води до влошаване на здравословното състояние, качеството на мисленето и тъй нататък. Работата със специалните звуци на мантрите наподобява едно мощно разбъркване на натрупаните самскари в ума, при което те изплуват и изчезват като въздушни мехурчета. По този начин подсъзнателната и съзнателната област остава чиста и спокойна.

Гергана ЗАХАРИЕВА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.