Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Черен дроб и жлъчка » Хепатит

Хроничен хепатит - симптоми и причини

Приема се, че острите хепатити се хронифицират в 10 % от случаите.

Причини

По-често се хронифицират заболяванията при възрастни хора, предварително изтощени хора, болни от туберкулоза и захарна болест, при хора, злоупотребяващи със спиртни напитки. От голямо значение за преминаването на острите хепатити в хронични са лечението и режимът на живот и хранене както през време на самото боледуване, така и 1-2 години след него; така хронифициране се наблюдава често при недобре лекувани болни, при болни, които се завръщат рано на работа, при болни, които не спазват съответния режим и диета.

Освен хроничните хепатити, развиващите се след прекаран остър хепатит, в редица случаи се наблюдават и т. нар. първични хронични хепатити. В тези случаи в миналото на болните липсват сведения за прекаран остър хепатит; заболяването се развива видимо първично; разбира се, не е изключено в голям брой от тези случаи да се касае за непроявен и незабелязан от болните вирусен хепатит.

Причините за първичния хроничен хепатит могат да бъдат различни. Твърде често това заболяване се развива в резултат на злоупотреба със спиртни напитки; в случая от значение е не толкова еднократната употреба на големи количества алкохол, колкото системната им дългогодишна употреба. Уврежданията на черния дроб се развиват и при продължителна злоупотреба с остри, силни хранителни подправки. Голямо значение имат хроничните отравяния с медикаменти и някои професионални вредности. Развитие на хроничен хепатит се наблюдава в някои случаи при болни с тежки възпалителни заболявания на стомаха и червата или при чревни паразити. Продължителното недоимъчно хранене – недостатъчно количество на белтъчини и някои витамини, също може да доведе до хроничен хепатит, като той се среща по-често в по-бедната част от населението и в детската възраст.

Хроничният хепатит се среща у нас най-често в 30-40-годишна възраст, по-често при мъжете, отколкото при жените.

Симптоми

Началото на хроничния хепатит е неопределено и трудно доловимо. Болестта се проявява най-често с общи оплаквания: честа лесна уморяемост, отпадналост, неохота за работа. Болните имат неопределени оплаквания в дясното подребрие, сухота и горчив вкус в устата сутрин след ставане от сън. Още в началото болните губят апетит, явява се непоносимост към някои храни: специално към животински мазнини. Твърде често след нахранване се явява тежест под лъжичката, гадене, рядко повръщане. Постепенно оплакванията в дясното подребрие се оформят като тежест и тъпа болка, които се засилват при дълбоко вдишване, навеждане и продължително седене. След груби грешки в храненето, преумора и настинка могат да се явят и силни болки в дясното подребрие, наподобяващи жлъчнокаменна криза.

С течение на времето коремът се подува, болните имат много газове сутрин преди ставане от леглото, оригват се често и шумно. Появява се упорит запек, който понякога се сменя с пристъпи на немотивирана диария. Нерядко болните се оплакват от упорит сърбеж /особено нощем/.

Общите прояви, неопределени в началото на хроничния хепатит, се задълбочават. Болните променят характера си, стават избухливи, понякога подтиснати, страдат от чести мигренозни пристъпи, отслабват на тегло и губят сили.

Често пъти болните имат още от самото начало характерен цвят на кожата: сивкавокафяв, с по-силно и по-слабо оцветени зони по лицето, врата и откритите части на крайниците. Понякога по кожата на лицето, раменете и гърдите могат да се наблюдават т. нар. съдови звездички: звездообразни сгрупирвания на разширени кръвоносни капиляри. Жълтеница се наблюдава сравнително рядко, и то в напредналите случаи. В късните стадии на хроничния хепатит се развива твърде често склонност към кръвоизливи: от венците, носа, под кожата.

Протичане на заболяването

То е различно в отделните случаи и зависи от изразеността и обширността на болестния процес. В редица случаи заболяването протича благоприятно. Състоянието на болните постепенно се подобрява и настъпва пълно излекуване. Много често спокойният ход на хроничния хепатит се нарушава от периоди на влошаване на общото състояние, поява на жълтеница и кръвоизливи. Нерядко се наблюдават типични жлъчнокаменни кризи и прояви на инфекция на жлъчните пътища, които утежняват състоянието на болните.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Хепатит“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.