Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Подагра

Подагра

Подагра

Подаграта е заболяване, при което е смутена обмяната на пикочната киселина и се проявява с пристъпи от силни болки и подуване на ставите. Заболяват по-често мъжете между 35- и 50-годишна възраст, като болестта може да има фамилна обремененост.

Симптоми

Болестта протича остро или хронично, като обикновено острата форма преминава в хронична.

Остра форма. Тогава е характерен острият подагричен пристъп, който много често настъпва след обилно нахранване, след психично вълнение или физическо усилие. Болният се събужда през нощта, на разсъмване, с ужасни болки в палеца на крака, които се разпространяват по целия крак. Ставата се подува, зачервява и е много чувствителна към допиране. Кожата над нея е лъскава и опъната. Сравнително по-рядко се засягат колянната, раменната става, китките и пръстите на ръцете. Повишава се и температура /до 39 градуса/, болният е неспокоен, понякога има сърцебиене, болки в корема. Към сутринта болките затихват. Тези пристъпи продължават 6-8 дни, но постепенно силата им намалява и болният се възстановява. Ставата остава дълго време болезнена при ходене. След различно дълго време /до 2 години/ се явява нова криза.

Може да се засегнат глезените и коленните стави. Постепенно в кожата на ставата, а и по ушите и на други места се явяват плътни възелчета. Почти всички органи могат да бъдат засегнати от болестта.

Хронична форма. Тя се наблюдава в периода между пристъпите. Заболяването протича с по-слаби болки и схващания в ставите, с чести бъбречни кризи. Развиват се хронични подагрични пристъпи, които водят до деформация на ставите с появата на т. нар. тофи. Това са натрупвания на кристали от соли на пикочна киселина и урати /пурини/, разположени около ставите и ушните миди под формата на удебеления; те са неболезнени, но понякога могат да се възпалят и да засегнат околните тъкани.

Механизъм на протичане

Подаграта е заболяване, което се характеризира с увеличение на пикочната киселина в тъканите и кръвния серум; тя е продукт на междинна белтъчна обмяна /пуринова обмяна/. Изхвърлянето на пикочната киселина се осъществява главно чрез бъбреците, но част от нея се отделя чрез дебелото черво и кожата. При смущение в пуриновата обмяна се наблюдава свръхпроизводство на пикочна киселина, като нейното елиминиране се затруднява. Ако и отделителните органи не функционират в пълен обем, тези обменни продукти се натрупват в тъканите и ги възпаляват. Кристалите от солите на пикочната киселина /пурини/ се отлагат предимно в съединителната тъкан; възпалителната реакция води до разрушаване на съединителната тъкан и хроничен артрит.

Причини

Високото равнище на пикочна киселина, което е в основата за появяването на подаграта, се дължи най-вече на обилната употреба на храна, богата на пурини: месо, месни произведения /особено шунка/, карантия /черен дроб, бъбреци, момици, далак, мозък/, дивеч, фъстъци, консерви, алкохол /особено бира/. Важни фактори са още интоксикацията на организма, заседналият начин на живот, приемането на медикаменти /диуретици, чернодробни екстракти/, стресовите ситуации, натовареността на организма при неспазване на отдих на работа и др. Натрупването на пурини в тъканите с последващо възпаляване на последните се дължи още на нарушено функциониране на отделителните органи. Влияние има и състоянието на нервната система, на психиката.

Усложнения

Най-честите усложнения са: хронични нефропатии, уратна литиаза, пиелонефрит, хронична бъбречна недостатъчност.

Понякога пациенти на Здравен кабинет „Дар“ страдат от т. нар. атипични форми на подагра, но винаги имат по-високи стойности на серумна концентрация на пикочна киселина, по-рядко с уратни бъбречни камъни или ставни тъканни поражения.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Подагра“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.