Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Други

Анорексия

Анорексията е една от най-сериозните заплахи на XXI-и век. Тя засяга най-вече млади момичета и по-рядко зрели жени. За анорексия при мъжете не се говори. Според Световната здравна организация в България над 100 000 момичета страдат от анорексия с тенденция в близките няколко години техният брой да достигне 150 000. При 18 % от тях болестта довежда до смърт.

Причини

Те са не толкова на физическо ниво, колкото на психологическо. Момичето страда от натрапчивата мисъл, че е дебело и че трябва непременно да отслабне. Тази фикс идея, вдъхната най-често след забележки или подигравки от страна на околните близки хора – родители, приятели и т. н., прониква дълбоко в неговото съзнание и превръща живота му в ад. Силното му желание да отслабне води до екстремни действия: драстични диети или пълно гладуване. Понеже анорексията се дължи на натрапчива мисъл, дори силното измършавяване не би могло да откаже момичето от неговата решимост да отслабне, докато тази мисъл не бъде изкоренена от неговото съзнание.

Съществуващото положение се усложнява нерядко от безотговорното отношение на родителите; те не отчитат сериозността на проблема и дълго време остават безучастни, смятайки, се става дума за мода или временно увлечение.

Симптоми

Анорексията е психогенно хранително разстройство от групата на хиперконсумативните разстройства. Момичето, страдащо от анорексия, отказва да се храни за дълъг период от време; то спазва драстични диети, като губи много тегло. Симптомите, освен загубата на килограми, са: спиране на менструациата, силна раздразнителност, бягство от всякаква дейност и контакти. В психологически план анорексията води до апатия, пълна ограниченост на контактите, изолираност. Пациентките намразват храната, крият се, не общуват се никого. Без да искат, те започват да се въртят в порочен кръг.

Сериозността на анорексията се състои в това, че макар силно да отслабва, момичето продължава да е изпълнено с убеждението, че е дебело. Това може да доведе до такава загуба на тегло, че анорексията да се яви животозастрашаваща.

Лечение

То трябва, на първо място, да си постави за цел да освободи болната именно от тази натрапчива мисъл, без което не би могло да се очаква какъвто и да е положителен резултат.

Тук ролята на родителите, е много голяма. Те трябва да са наясно, че тяхната дъщеря трядно може да се справи сама със своя проблем; защото тя, в повечето случаи, съзнава положението си, но не намира достатъчна мотивация да излезе от това състояние.
Подобна психотерапия, целяща премахване на натрапчивите мисли, се основава най-вече на дълбоката връзка между майка и дъщеря. Майката трябва да направи така, че нейната дъщеря да разтвори душата си пред нея. Двете трябва да седнат и да анализират проблема, като стигнат до основната причина. Ако се разбере кой е виновникът, вдъхнал натрапчивата мисъл под форма на забележка или подигравка, той трябва, по възможност, да бъде отстранен от живота на болната. Момичето трябва да се чувства обгърната от много любов, нежност, да знае, че не е сама. В този смисъл неразбирането, враждебното отношение, обвиненията, упреците, скандалите са абсолютно несъвместими със започната терапия, защото затварят болната още по-навътре в себе си.

Майката трябва да възвърне у своята дъщеря вкуса към живота /включително към храната/, да й вдъхне отново чувството за женственост, да я убеди да приеме своята физика за нещо естествено и нормално.

Практиката е показала, че момичетата, страдащи от анорексия, нямат ангажираност, не се занимават с нищо, което ги подпомага да избягват действителността и да се потапят в един нереален свят. Ето защо болната не трябва да се оставя без занимание: тя трябва да спортува, да се занимава с интелектуална дейност, да си поставя цели и да ги осъществява; с една дума, тя трябва да бъде мотивирана.

Много ефикасна в подобни случаи е хомеопатията. Тя помага на болната да хармонизира себе си, да изгради нов модел на поведение и мислене, да излезе от своя измислен свят и да види положителните стойности на реалността.

На момичетата, страдащи от анорексия, се предписват още специфични дихателни и гимнастически упражнения, акупресура. На тях им се разяснява какво представлява истинската хранителна диета, тази, която ще доведе до положителни резултати, без да нанесе вреда. И не на последно място, на тях им се дават наставления как да станат по-стабилни психически и как да не се поддават и за в бъдеще на натрапчиви мисли.
Внимание! Ако се е стигнало до напреднала анорексия със силно свалени килограми, болната трябва да постъпи незабавно в болница, където да бъде поставена на системи за венозно хранене.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.