Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Обмяна на веществата » Базедова болест

Базедова болест - причини и симптоми

Базедовата болест е болестно състояние, обусловено от усилена функция на щитовидната жлеза. Заболяването се среща по-често в напредналите в икономическо и културно отношение страни и сред занимаващите се с интелектуален труд хора. Жените боледуват 7-8 пъти по-често от мъжете.

Причини

Причините, които могат да разстроят функцията на щитовидната жлеза, са многобройни и не винаги могат да се установят. От несъмнено значение е известно наследствено предразположение. Проучванията показват, че белези на усилена функция на щитовидната жлеза сред близките на болните от Базедова болест се установяват 10 пъти по-често, отколкото при останалите хора. Вероятно се предава директно не самото заболяване, а предразположението към него. По-голямата честота на Базедова болест сред жените и по време на климактериума и пубертета сочи, че нарушената функция на половите жлези играе несъмнено известна роля при развитието на заболяването. Най-често /до 80 % от случаите/ неговото възникване се свързва с някакво тежко нервно-психично преживяване: уплаха, професионални и лични конфликти, неблагополучия, смърт на близки, продължителна нервна и умствена напрегната работа. Днес се приема, че тези моменти могат да обуславят Базедовата болест само у лица, при които има предразположение към заболяването. Отключващи фактори на заболяването при съответно предразположение могат да бъдат също хронични инфекции, травми на главата.

Прояви на Базедова болест се наблюдават при т. нар. токсичен аденом на щитовидната жлеза /горещ възел/. Той представлява туморовидно ограничено разрастване на тъканта на жлезата с оформяне на добре ограничен възел /рядко множествени възли/.

Причините са неизвестни. Свръхфункцията на щитовидната жлеза може да се развие и при продължително лечение с йод и йодни препарати, тиреоидни хормони. Подобни случаи се наблюдават сравнително рядко и обичайно у болни със спорадична гуша.

Симптоми

Най-често Базедовата болест започва с неопределени нервно-психични оплаквания. Болният става неспокоен, емоционално нестабилен, прекомерно чувствителен, лесно избухва, има упорито безсъние. Често е излишно и нецелесъобразно активен. Изпотява се обилно без причини. Ранна проява е и треперенето на ръцете, а понякога и на цялото тяло. Треперенето е непрекъснато и се засилва при вълнение. Сърдечната дейност е ускорена. Болният често чувства неприятно сърцебиене и прескачане на сърцето. В около 30 % от случаите се наблюдават неспирни, изтощителни диарии. С течение на времето настъпва измършавяване, отпускане на мускулите, лесна умора, болки по костите.

Изгледът на болния от Базедова болест е твърде характерен. Кожата е влажна, мека, топла при допир. Често се наблюдават нарушения в оцветяването: потъмняване на кожата или загуба на пигмент /витилиго/. Ноктите изтъняват, чупят се лесно. Космите опадат, косите оредяват. Своеобразен и характерен е изгледът на лицето. Очите са широко отворени, влажни, блестящи. Болният мига рядко. При около 70 % от болните се наблюдава т. нар. екзофталм – изпъкване на очните ябълки. При 40-60 % от болните се установява увеличена щитовидна жлеза /обикновено втора-трета степен/. Жлезата е мека, еластична, гладка, не болезнена при опипване, често може да пулсира.

Клиничните прояви на Базедовата болест биват твърде различни в отделните случаи. Различават се лека, средна и тежка форма, които обаче могат да преливат една в друга. Протичането и изходът на заболяването зависят от клиничната форма, възрастта, наличието на усложнение и правилното лечение. По-леките форми, ранно разпознати и правилно лекувани, завършват след 9-12 месеца с подобрение, граничещо с пълно оздравяване. Нерядко обаче /със или без доловим повод/ заболяването може да се повтори. Тежките усложнения и нелекувани случаи на Базедова болест могат да завършат фатално.

Клиничните прояви на токсичния аденом и на лекарствената хипертиреоза напомнят тези на Базедовата болест, но обикновено са по-леки и след съответно лекуване изчезват.

Разпознаването на Базедовата болест бива различно трудно. От практическо значение е правилното разграничаване на отделните клинични форми и степени на Базедовата болест и нейните евентуални усложнения. Леките случаи биват дълго време считани и лекувани за невроза. Насочващи към Базедовата болест са някои специфични прояви: немотивирано ускорена сърдечна дейност, треперене, потене, нервно-психична нестабилност. Съмнението се затвърдява при наличието на изпъкнали очи и опипване на увеличена щитовидна жлеза. Напълно изявените случаи на Базедова болест са толкова характерни, че рядко могат да останат незабелязани от близките на болния.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Базедова болест“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.