Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Детски болести » Диабет при децата

Диабет при децата

В момента в нашата страна от споменатите 280-300 хиляди болни от диабет приблизително 15 процента са деца.

Симптоми

Формата на диабет при тях е от I-ви тип: задстомашната жлеза не продуцира инсулин или го призвежда съвсем малко и недостатъчно за нуждите на организма. При този вид заболяване приложението на инсулин след консултация с детски ендокринолог е животоспасяващо.

Има още един тип диабет при децата: поради повишен апетит, употреба на много захарни изделия и наднормено тегло панкреасът не смогва да отделя достатъчно инсулин за обработката на приетите в излишък храни. Когато тези деца отслабнат, повишеното равнище се нормализира и те не се нуждаят от инсулин.

Детският диабет като правило има два пикови момента при своето развитие: 7-та и 12-та година от живота, като момчетата и момичетата страдат еднакво. Изследванията доказват, че децата и внуците на диабетици от II-ри тип /старчески диабет/ са изложени на по-голям риск да заболеят в сравнение с потомците на диабетици от I-ви тип.

Причини

Диабетът от I-ви тип при децата е автоимунно заболяване, тоест имунната система синтезира антитела, насочени срещу клетките от панкреаса, произвеждащи инсулин. Причините за това могат да бъдат най-различни: инфекциозни болести, твърде кратко кърмене, прекалено ранно даване на прясно и кисело краве мляко, токсини, СТРЕС вследствие на много силно психично изживяване – ухапване от куче, падане от високо място, проблеми в семейството, смърт на родител, и др.

Лечение

В днешно време е възможно чрез ирисовата диагностика или чрез специфични тестове да се установи дали част от панкреаса функционира. Дори само 5-10 процента от него да са се запазили, съществуват възможности за стимулиране на производството на собствен инсулин. Това е и целта на природолечението.

Диета. Природолечението акцентира изключително много върху добре балансирания режим на хранене, чиято основа е млечно-вегетарианската диета. Трябва да се запомни това, което отбелязахме по-горе: месото и месните продукти повишават натрупването на киселинни продукти, блокиращи правилната обмяна на веществата. Освен това се увеличават рисковете от съдови промени и атеросклероза при прекомерна консумация на животински мазнини. Детето трябва да бъде предпазено от консумацията на промишлена захар и на захарни изделия, които постоянно го заобикалят още от детските ясли, от най-ранно детство: шоколадови бонбони, шоколад, сладолед, сладкиши, мармалади, конфитюри, пасти, безалкохолни напитки, кремове и т. н. Те изтощават прекомерно задстомашната жлеза и предразполагат към развитието на диабет. За това съдействат и рафинираните храни, промишлено обработените храни от бяло брашно, с които децата са подтиквани да се хранят: бял хляб, кифли, банички, мекици, кексове, кроасани, а така също майонеза, маргарин, консерви и др.

Постепенно и настойчиво детето трябва да бъде приучавано да се храни с проста, природосъобразна храна, в която да преобладават плодовете /в умерени количества/ и зеленчуците, прясноизстисканите сокове от тях, салатите, пълнозърнестият хляб. Особено полезни са зелето, целината, зеленият боб: в сурово състояние или задушени и веднага консумирани. Да се избягват само сушените плодове.

Правилно подбраната консумация на бобови храни, ядки /орех, бадеми, лешници, кайсиеви ядки/, слънчогледово семе, млечни продукти ще набави необходимите мазнини и белтъчини. От особена полза са покълналите зърна и семена.

Други средства на природолечението при лекуване на детския диабет са фитотерапията, рефлекторният масаж, водолечението, дихателните и гимнастическите упражнения, йоготерапията и др. Тяхното приложение цели да стимулира защитните сили на организма, особено по време на пубертета. Индивидуалната оздравителна програма може да състави само лекарят природолечител след медицински преглед, отчитайки индивидуалните особености на детето и неговото здравословно състояние.

Детето е като всички останали деца и трябва да се подготви за едно пълноценно участие в живота. Ранната профилактика, детските игри с много движение, особено на чист въздух, правилното хранене, закаляването, избягването на химически медикаменти, правилното лекуване при заболяване, ето подходът на природолечението към децата, предразположени или вече заболели от диабет.

Доброто разбирателство в семейството, обичта на родителите, правилното разбиране и анализиране на проблемите на подрастващите помагат за укрепването на психичната енергия, което увеличава възможностите на организма безболезнено да поема екстремни ситуации.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.