Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Отделителна система » Камъни в бъбреците

Хроничен нефрит

* Хроничен нефрит включва редица заболявания на бъбреците, които се отличават помежду си по своите причини, клинични прояви, протича и изход.

* В Здравен център "Дар" с ирисовата диагностика се виждат знаците на това заболяване и се назначава комплексно лечение.

Симптоми

Началото и ранната фаза на хроничния нефрит са в повечето случаи твърде неопределени, нехарактерни и мъчно доловими. Най-чести са общите оплаквания: слабост, безсилие, отпуснатост, лесна умора. Тези болни често биват третирани като болни от анемия. Болният няма апетит, отпада, губи сили, страда от безсъние и главоболие, има жажда и пие много вода. Кожата е суха, в някои случаи има отоци под клепачите. Болните отделят голямо количество урина със светъл цвят и са принудени да стават няколко пъти през нощта. Явяват се отоци и по краката.

Те могат да страдат от нарушения на зрението, намалена умствена работоспособност. Ако тези оплаквания не са резултат на невроза или пубертетна възраст, измерването на кръвното налягане обикновено открива умерено повишени стойности: около 150-160 мм за систолното и около 100 мм за диастолното налягане. Често повишението на кръвното налягане е непостоянно, може да изчезне немотивирано или след прилагането на лечение и режим. С течение на времето хипертонията става постоянна. В много случаи болните имат тъпи болки, тежест и други неопределени неприятни усещания в областта на кръста, нарушения в уринирането. Понякога болният съобщава и за бързо преходни и незначителни отоци на клепачите и в областта на глезенните стави. Не са редки оплакванията от липса на апетит, жажда, неприятен вкус в устата.

Причини

Обикновено хроничният нефрит е последица от остър нефрит, който може да е прекаран незабелязано. Приема се, че преходът в хроничен нефрит е по-чест при възрастните болни /над 40-годишна възраст/, при недобре лекувани болни, както и при болните, неспазващи необходимия режим и диета през възстановителния период.

При повечето болни с хроничен нефрит причината не може да се установи със сигурност. Подозират се чести и незначителни инфекции /ангина, синузити, бронхити/, злоупотреба със спиртни напитки, медикаменти, нарушения на обмяната на веществата /напр. Подагра/, хронични интоксикации, продължително излагане на студ и влага. За да се стигне до изявено заболяване на бъбреците, причините на хроничния нефрит трябва да действат върху организма понякога с десетилетия. От голямо значение е и състоянието на самия организъм, неговите съпротивителни сили и реактивни механизми.

Хроничният нефрит продължава с години. Постепенно бъбреците се повреждат необратимо, не могат да изпълняват своите функции и болните завършват с отравяне /уремия/.

Лечение

То протича задължително под наблюдението на лекар, най-добре лекар-природолечител. Много е важно заболяването да бъде диагностицирано в неговата начална фаза /т. нар. компенсирана фаза/, тъй като протичането и изходът зависят от характера на болестния процес. Различните форми имат различна прогноза. При благоприятни обстоятелства заболяването може да протича с десетилетия, но при неблагоприятни обстоятелства /неспазване на режим и диета, допълнителни заболявания/ състоянието на болните непрекъснато се влошава и завършва с бъбречна недостатъчност.

Лечението в компенсираната фаза е свързана с определен режим на живот и хранене

Те трябва да избягват простуди и вредни външни въздействия: влага, течение, физически и умствени напрежения, контакт с токсични вещества и редица медикаменти; на тях трябва да им се осигурят спокоен живот, достатъчна почивка и сън, редовна дефекация, предпазване от заразни болести, правилно хранене, като се избягват дразнещите бъбреците продукти.

Диета. Тя трябва да бъде главно природосъобразна, млечно-растителна храна с повече зеленчуци, плодове, ориз, масло, сухари и черен хляб. Храната трябва да бъде слабо солена, безмесна, без употреба на оцет и лютиви храни. От киселите храни единствено лимонът и зрелите домати не бива да се избягват. Много полезна е салата от настъргана черна ряпа, корени от магданоз и червен лук: по равни части с добавка на зехтин и лимонов сок; може да се прави и тиквена диета. Алкохолът и тютюнът се премахват завинаги. Течностите се ограничават до 1 л дневно.

Освен това болните трябва да се хранят по-често с по-малко количество храна, която трябва да се взима леко затоплена. Диетата не трябва да бъде шаблонна, а променлива, като храната се разнообразява всеки ден.
Останалите препоръки са като при Остър нефрит и Пясък и камъни в бъбреците /нефролитиаза/.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Камъни в бъбреците“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 15 май /събота/ от 18:30 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Април 2021 май 2021 Юни 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.