Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Отделителна система » Пиелонефрит

Остър пиелонефрит

Пиелонефритът е инфекциозно възпалително заболяване на бъбречната тъкан и на лигавицата на бъбречните легенчета. В редица случаи болестният процес обхваща и лигавицата на пикочния мехур – цистопиелонефрит. Приема се, че пиелонефритът е най-честото единично заболяване на бъбреците. Той е особено чест в детската възраст у момичетата, в зрялата възраст у жените и в по-напредналата възраст у мъжете. Тези възрастови разлики се обуславят от някои анатомични и функционални особености.
Големият брой заболявания от пиелонефрит у малките момичета се дължи на някои аномалии на пикочните пътища, лоши хигиенни навици и замърсявания.

По-голямата честота на пиелонефрита у жените е резултат от редица особености в устройството и функцията на пикочната им система и на бременността.

При възрастните мъже болестта е най-често последица от застоя на урината при увеличение на простатната жлеза.

Причини

Към заболявания от пиелонефрит предразполагат редица общи заболявания като захарна болест, хроничен колит, обменни и ендокринни болести, медикаментозни увреждания, камъни в бъбреците, затруднения в оттичането на урината. Чести причинители на това заболяване са и чревните бактерии; пред последните години все по-често се наблюдават инфекции и с други микроорганизми, включително вируси и гъбички. Заразяването на бъбреците може да стане по кръвен път или /по-често/ възходящо от пикочния мехур и долните пикочни пътища.

Острият пиелонефрит се среща по-често при децата и през време на бременността. Той е често усложнение и на някои диагностични или лечебни манипулации върху пикочните органи: катетеризиране, разширяване. При голям брой болни пиелонефритът започва в единия бъбрек /най-често в десния/, като скоро обхваща и другия.

Симптоми

В повечето случаи острият пиелонефрит се проявява с характерна т. нар. клинична тройка: втрисане, болка в кръста, смущения, в уринирането /често уриниране с болка, парене и напъни/. Общото състояние е различно засегнато. При малките деца и старите хора острият пиелонефрит може да се изяви нетипично: с повръщане, болки в корема, диарии, гърчове, задръжка на урината.

Лечение

То трябва да се провежда под контрола на лекар природолечител; трябва да бъде системно и продължително, тъй като пиелонефритът има склонност да се повтаря.
При подозрение за остър пиелонефрит болният трябва да се постави на легло.

Поставянето на топло на кръста, пикочния мехур и краката облекчава състоянието. Дават се обилно количество топли течности: чай от мента, лайка, шипки, горнобанска вода, плодови сокове, разредени компоти. Храната трябва да бъде лека, безсолна, без лютиви, пикантни и дразнещи подправки, безмесна, с повече употреба на плодове и зеленчуци /изключват се спанакът, киселецът, лападът/.

Понеже острият пиелонефрит е разновидност на острия нефрит, указанията и препоръките относно лечението на едното заболяване важат в пълна сила за лечението на другото заболяване /Вж. Остър нефрит, Пясък и камъни в бъбреците /нефролитиаза/.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Пиелонефрит“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2022 ноевмври 2022 Декември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.