Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Отделителна система » Камъни в бъбреците

Лечение при пясък и камъни в бъбреците

* В Здравен център "Дар" с ирисовата диагностика лекарите установяват наличието на пясък и камъни в бъбреците, причините за появата им и след това съставят индивидуална програма за трайно излекуване.

Когато на човек бъде открит камък в бъбреците или пикочните пътища, обикновено му се предлагат лекарства, хирургическа намеса или раздробяване с ултразвук. Тези средства обаче не водят до трайно излекуване на болестта, тъй като не отстраняват първопричината за появата на камъните в бъбреците, а премахват само последиците; така не след дълго камъните се появяват отново и пациентът търси нови начини за тяхното отстраняване.

То предполага най-вече отстраняване първопричината за образуването на камъните в бъбреците. Великият лекар от Древността Авицена е казал преди девет столетия следното за лечението на нефролитиазата: “Целите, към които се стремят лекарите при лекуването от бъбречни камъни, са: спиране образуването на тяхната материя, предотвратяване зараждането на камъните по пътя на отстраняването на причината и нейното поправяне; разбиване и раздробяване на камъните, за да се изтръгнат и да се отстранят от това място, където са се образували с помощта на лекарства, които произвеждат такова действие; и накрая меко и постепенно извеждане. Някои хора се опитват да извлекат камъните чрез разрез отстрани или през гърба. Но това дело е страшно опасно и се извършва от човек, лишен от разум.”

Диета. На първо място, лечението е насочено към промяна в начина на хранене и нормализиране обмяната на веществата у пациента. Необходимо е задължително преминаването към природосъобразна диета: вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци /винаги измити/ или пък обикновена храна без употреба на свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби; от менюто трябва да се изключат още лютивите подправки; не трябва да се употребява алкохол, тютюн, кафе.

В зависимост от вида камъни в бъбреците трябва да се има в пред вид следните допълнителни ограничения:

  • При уратни камъни: те се образуват от пренасищане на организма с пикочна киселина вследствие на изобилната консумация на месо, черен дроб, бъбреци, мозък, солена риба, месни бульони и супи, гъби, кафе, фъстъци и др. Тези храни трябва да се избягват. В същото време много полезни са пресните плодове и зеленчуци и техните сокове. Особено помагат за отстраняването на уратите дините, краставиците, морковите, гулиите, ябълките, крушите, вишните, боровинките, цитрусовите плодове, както и някои билкови отвари. /Отлично профилактично и лечебно средство, познато и в народната медицина, е периодичната /сезонна/ промивка на бъбреците с помощта на ДИНЯ. Динената диета с черен хляб е способна за 2-3 седмици да направи чудеса и е истински балсам за бъбреците. Същото важи и за шипковата отвара /плодове или корени/./
  • При оксалатни камъни: по традиция те се свързват с оксалатосъдържащите се зеленчуци и плодове /спанак, киселец, лапад, домати, смокини, ягоди и пр./. Доказано е, че при кулинарната обработка оксалатите, които са свързани в разтворими соли, се утаяват. Следователно тези храни следва да се консумират не само в умерено количество, но и в сурово състояние. Не бива да се комбинират с продукти, съдържащи висок процент неорганичен калций /такива са главно млечните произведения – сирене, кашкавал и пр./, тъй като оксалатовата киселина се свързва именно с калция при образуването на камъните.
  • При фосватни камъни: те са тясно свързани с хроничните възпалителни /пиелонефритни/ изменения в бъбреците. Отделяната при тях алкална урина е вторично следствие на инфекцията. Затова е погрешна тактиката на някои диетолози, които съветват при този вид камъни да се употребява предимно подкиселяваща организма храна /месни и бобови продукти, гъби и пр./ и да се ограничават плодовете и зеленчуците. Не бива да се забравя, че киселинноактивните разпадни продукти са ядовити /отровни/ дразнители на бъбречното легенче, които спомагат категорично за поддържане на хроничната инфекция в него.

Общи диетични наставления, валидни при всички видове пясък и камъни в бъбреците:

  • Максимално ограничаване на СОЛТА, която задържа течностите в организма и катализира кристализацията на съединенията, разтворени в тях.
  • Увеличаване поемането на ТЕЧНОСТИ: вода /минерална, дестилирана или преварена/, сокове и специализирани билкови чайове. Бирата, газираните напитки и сиропите, освен че не са ефективни в същата степен, притежават допълнителни вредни въздействия, които ги правят неподходящи за природолечебно приложение.
  • ВЪЗДЪРЖАНЕТО ОТ ХРАНА, пълно или частично /на сокове, плодове и пр. – може също да допринесе много за отстраняването на образувани и предотвратяването на нови камъни. То трябва да се провежда задължително под медицински контрол, тъй като реакцията на отделните индивиди при този вид лечение е твърде различна и зависи както от състава и големината на камъчетата, така и от придружаващите бъбречни и извън бъбречни заболявания, от строго специфичната индивидуална реактивност и пр
  • ФИТОТЕРАПИЯТА също предлага различни билки за стопяване и изхвърляне на камъните от бъбреците

Забележка. Докато повечето видове пясъци и някои лесно разтворими камъни /предимно уратни/ могат лесно да бъдат изхвърлени и разтворени по този начин, наличието на масивни камъни може да предизвика кризи с особена сила в хода на тяхното придвижване към чашката на бъбрека и към уретерите.

ВНИМАНИЕ. Описаните по-горе наставления се прилагат само когато болният се намира в спокойно състояние, между два пристъпа. При криза, и в зависимост от нейната интензивност, консултацията с лекар природолечител е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Камъни в бъбреците“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 15 май /събота/ от 18:30 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Април 2021 май 2021 Юни 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.