Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Панарициум

Панарициум

С този термин се определя острото гнойно възпаление на тъканите на пръстите на ръцете.

Симптоми

Пръстът се подува, кожата придобива розово-червеникав оттенък. Тези симптоми са придружени от непрекъсната болка, която не дава на болния да спи, да шава с пръста или да държи ръката си надолу; понякога температурата се повишава.

Причини

Всички тези неприятности започват от една на пръв поглед незначителна причина: след незначително нараняване на пръста или леглото на нокътя, откъсване на количката /живеца/ и пр.

Развитие на възпаленото. Възпалението възниква вследствие на инфекция /най-често стрептококи и стафилококи/, която прониква през образувалата се раничка. В зависимост от това къде се развива процесът, се различава кожна, нокътна, подкожна, сухожилна, костна и ставна форма на заболяването.

Най-често се среща подкожният панарициум на крайната фаланга. При това кожната инфекция се разпространява в дълбочина, по посока на сухожилието, ставата или костта; това се определя от анатомичните особености на човешката длан.

Много опасен е сухожилният панарициум. Там, където се намират ставите, сухожилните влакна на сухожилията са по-тънки в сравнение с тези на фалангите; там преди всичко се развива гнойният процес.

Трябва още да се знае, че сухожилните влагалища на големия и на малкия пръст се съединяват по-нагоре в едно и затова понякога гнойният процес от големия пласт се разпространява и върху малкия. Това не се случва с показалеца, средния и безименния пръст.

Отначало серозното натрупване се превръща в гнойно, гнойта притиска съдовете, хранещи сухожилието. По този начин настъпва постепенно неговото умъртвяване. Ако не се предприемат необходимите мерки в близките 36-48 часа, функцията на пръста вече не може да бъде възстановена. Спешна намеса на хирург е единственият изход в този случай.

Усложнения. Възпалението преминава върху подкожната тъкан на дланта и може да предизвика други тежки усложнения на панарициума. Кръвоносните съдове се запушват от гнойни тромби и нерядко се развива гангрена: умъртвяване на отделни фаланги на пръстите.

Когато заболяването силно напредне, за да бъде спасен животът, се прилага крайната мярка: отрязване на пръстите.

До панарициум може да доведе обикновено нараняване, драскотина, убождане, треска, откъсната кожичка.

Профилактика. В същото време не представлява никаква трудност панарициумът да бъде предупреден. За това е необходимо да не се оставя без внимание нито, дори незначително, нараняване на кожата на дланта и особено на пръстите. При настъпилите одрасквания, охлузвания, пукнатини, убождания пръстът може да се накисне в топла прясна, преварена или стара урина; в отвара от лайа или смрадлика или да се обработи с йод. Особено внимание изискват уврежданията от дървени тресчици и метални стружки.
Ако началният момент е пропуснат и нагнояването е станало значително, най-добре е да се потърси медицинска помощ.

Изключително вреден в случая е навикът да се гризат ноктите и кожичките /живецът/ в областта на нокътя. Те трябва да се отстраняват с помощта на подходящи дезинфекциращи ножици.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.