Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Дископатия

Дископатия – лечение

За цялостното отстраняване на дископатиите и предотвратяването на дискови хернии е нужно определянето на комплексен подход в лечението. В тази насока се използват фитотерапия, цикъл от редовни физически упражнения, методики за възстановяване на психичното равновесие и др.

За успешното лечение на дископатиите изключително голямо значение имат още два фактора, на които ще се спрем по-подробно. Това са включването на мануална терапия в съчетание със специфични масажни техники и определянето на съответен хранителен режим.

Мануална терапия и масажни похвати. Масажът заема централно място в лечебния план на пациентите с дископатия. Комбинацията на различните масажни техники, броят на процедурите и честотата на повторението им се определят индивидуално в зависимост от общото здравословно състояние на пациента и фазата на развитие на заболяването.
Най-благоприятен ефект оказва японският масаж /Сайонджи/. Лечението ефикасно се допълва от рефлекторен и точков масаж, Су Джок терапия и класически масаж в лумаблно-сакралната или шийно-раменната област.

Благодарение на масажа се подобряват кръвообращението, лимфообращението и обмяната на веществата, отпуска се мускулатурата и се възстановява тонусът, повишават се имуннозащитните сили, засилва се изхвърлянето на токсичните вещества. Отпускането на мускулатурата освобождава прешлените, като повишава подвижността им и намалява притискането на междупрешленните дискове. Тогава мануалната терапия /тя е включена към японския масаж/, състояща се в разтягане, усукване и наместване на прешлените, се извършва леко и безболезнено.

Благодарение на нея се премахват микроразместванията на прешлените и се освобождават излизащите между тях нерви. Подобрява се предаването на нервните импулси от гръбначния мозък към вътрешните органи и различните части на тялото. Чрез мануалната терапия се коригира и хълбочното разместване, което е една от основните причини за дископатията.

Хранителен режим. Телесното тегло, състоянието на мускулатурата и на костите са от решаващо значение и за състоянието на гръбнака. Всички тези фактори са пряко свързани с начина на хранене.

За жалост в съвременния начин на живот все по-рядко се обръща внимние върху качеството на храната. Освен това хората се движат малко, ядат много и се хранят погрешно. Последиците са известни: не само затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, атеросклероза, подагра, ревматични заболявания, но и преждевременно изхабяване на ставите и междупрешленните пространства.

Трябва да се избягват, както и при много други заболявания, храни, които обременяват организма и го “подкиселяват”, нарушавайки неговото алкално-киселинно равновесие: шоколад, бисквити, сладки, пасти, сметана, захар, консерви, храни, наситени с животински мазнини, всички газирани напитки, кафе, чипсове, хамбургери, бял хляб и тестени изделия от бяло брашно, сол, алкохол, тютюнопушене и др.

Храната, която ще укрепи гръбначния стълб срещу появата на дископатия, е тази, която природата дава в естествен вид. Тя съдържа всички необходими витамини, минерални соли и останалите градивни вещества, без което гръбнакът се изхабява и ставите се втвърдяват. Сезонните плодове и зеленчуци, пресните и неосолени ядки, семената, житните храни /най-вече покълналото жито/, млечните произведения, медът ще дадат възможност за формиране на здрав и гъвкав гръбначен стълб. /Още съвети за здрав гръбнак в Енциклопедия за здраве “Дар”, Кн. 2, част 3, гл. 10/.

Едно нужно допълнение. Възрастовата граница на хора с оплаквания в областта на гръбначния стълб, вкл. от дископатия, е вече доста широка – от 12 до 80 години. Това показва, че съвременното интензивно ежедневие се отразява неблагоприятно върху здравето на децата и води до рязко снижаване на долната възрастова граница на пациентите с патологични изменения в гръбначния стълб.

Причините за тези проблеми при децата са застоялият начин на живот, комппютърните игри и телевизията, стресът, усвояването на неправилни двигателни и хранителни навици, хълбочното изместване, липсата на опора в семейството /гръбначният стълб олицетворява тази опора, тъй като е опората в човешкото тяло/, генетичната предразположеност и др. Родителите трябва да се отнесат много сериозно към отстраняване или ограничаване на тези фактори още в зародиша на заболяванията, преди те да са се превърнали в деформации.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Дископатия“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.