Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Кожни заболявания » Уртикария

Уртикария - симптоми и причини

Уртикарията или т. нар. копривна треска е алергично заболяване, което се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата; понеже освен кожата се засяга и лигавиците, а често вътрешните органи и нервната система, уртикарията се счита не за отделен симптом, а за болест.

Тя е много разпространено заболяване: в България например тя се среща при 13 процента от болните, като жените страдат три пъти по-често от мъжете.
Уртикарията може да протече в остра форма, като в този случай тя отзвучава за 1-4 дни, или в хронична форма, като нейната продължителност тогава варира от 8-12 седмици до 6 месеца. Ако уртикарията, която иначе е заболяване с благоприятен изход, трае над това време, тя може да има изключително опасни последици; затова тя не бива да се подценява.

Симптоми

Общите прояви се изразяват с леко повишаване на температурата, треска, отпадналост, безпокойство, безсъние, повръщане и диария. Накрая се появява характерният белезникавочервен обрив /уртика/, който прилича на онзи, който се показва след опарване от коприва или ухапване от дървеница. Големината на обрива е различна: от половин до пет и повече сантиметра. Той излиза на различни места по тялото, най-много по туловището, краката, ръцете, лицето, и се придружава от сърбеж, който е особено силен вечерно време. Подуват се и се зачервяват лигавите ципи, особено на устата, гърлото и гръкляна. Изривът се явява от време на време и пак се губи. Понякога обривът се придружава от значителен оток, който засяга лицето /клепачи, устни, език, гръклян/, главата и областта на половите органи.

Причини

Причините за уртикарията са много и от различно естество, но най-общо те могат да се сведат до два вида: причини от външен /екзогенен/ и вътрешен /ендогенен/ произход.
Външни причини. Външното дразнене, което довежда до специфичната кожна реакция /обриване/, може да бъде физическо. Тогава говорим за физикална уртикария, която се разделя на три подвида.

  • Слънчева уртикария - възниква поради облъчване на кожата с ултравиолетова или видима слънчева светлина; тя се характеризира със зачервяване и сърбящи уртики в участъците на изложената на облъчване кожа.
  • Топлинна уртикария – провокира се от прекалено висока температура /над 50 градуса/.
  • Студова уртикария – появява се под влияние на ниски температури или значителни температурни колебания; понякога тя може да възникне след общи заболявания, вируси инфекции и др.

Уртикарията бива и контактна, като тя възниква на мястото на контакта на кожата с различни агенти. Обривите обикновено се придружават от сърбеж с различна сила. Типичен пример за този вид уртикария е обривът, който се наблюдава след контакт с коприва. Много растителни видове могат да предизвикат обрив: водорасли, портокали, мушмули, орехи, жиловлек и др.

Контактната уртикария може да възникне след ухапване от насекоми /от тях най-голямо значение имат осите, пчелите стършелите, паяците, комарите, бълхите, дървениците и др./, под въздействието на паразити /бактерии, вируси, гъбички и др./, при контакт с някои морски видове /медузи, морски дракон, морска звезда и др./; последният случай се отнася най-вече за рибари, при които уртикарията протича в много тежка форма.

Контактната уртикария може да се предизвика от химически алергени; такива могат да бъдат всички химически вещества и продукти, които имат пряк контакт с кожата: перилни препарата, бои за коса и т.н.

Вътрешни причини

Вътрешните причини, които довеждат до уртикария, са много и различни. Сред тях на първо място се явява приемането на храна, която не се понася от даден организъм: миди, раци, риба, гъби, кисели краставици, малини, къпини, ягоди, шоколад, яйца, месо, сладолед, развалени суджуци, пастърма, сирене и др. Освен чрез естествените си съставки храните действат и чрез примесите, които съдържат: бои, консерванти, подобрители, емулгатори, подправки и пр.

Друг вътрешен фактор с голямо значение за развитието на уртикария е употребата на медикаменти. Те действат по алергични или по смесени механизми. Такива лекарства са антибиотиците, производните на аспирина, серумите, ваксините, кръвозаместителите, а така също хормоните – натурални /инсулин/ или синтетични хормонални препарати.

Накрая, значение за обриването на кожата имат и силните душевни вълнения, страхът, уплахата и др., като в този случай говорим за нервна уртикария.

Разбира се, появата на уртикария се обуславя, освен от вътрешните и външните агенти, които изброихме, още от общата реактивност на организма, от някои негови генетични и придобити особености.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Уртикария“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.