Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Кожни заболявания » Кожни заболявания

Невродермит

Невродермит

Невродермитът или т. нар. атопичен дерматит е хроничнорецидивираща екземна болест, настъпваща вследствие на някои смущения дейността на дихателната, храносмилателната и централната нервна система и изявяващи се в последствие с бронхиална астма, ринити, хрема, запек, мигрена, кожен обрив и пр. Разпространена е в цял свят. Най-често обаче се среща в северните райони, като засяга всички раси.

Симптоми

Атопичният дерматит протича в три стадия.

  • Първи стадий. Обривът започва от лицето, разпространява се по крайниците и тялото. Зачервява се цялата кожа, налице е сърбеж. Бузите изглеждат зачервени с неравна, грапава повърхност, създаваща усещането, че под кожата има песъчинки. Оформя се блед триъгълник от кожа с непроменен цвят, разположен около носа и устата. Засегнатата кожа е склонна към лющене и подмoкряне. Кожните изменения обхващат и кожата на главата, раменния пояс, седалището. Клиничната картина е твърде динамична. Много често при добро общо състояние започва спонтанно влошаване с поява на свежи обриви. Съществува опасност от допълнително разчесване и вторично инфектиране на кожните промени. По-нататък се появяват астма, спастичен бронхит, запек. Спонтанно или в резултат на взети навреме мерки екземните промени могат да изчезнат или заболяването да премине във втори стадий.
  • Втори стадий. Характеризира се с хронично-рецидивиращо протичане, често зависещо от годишния сезон, протича със затихване или обостряне. Явленията на подмoкряне на обривите се заместват с оформяне на “корички”, загрубяване на кожата и следи от разчесване, които нарастват. Набюдават се сърбящи плаки около очите, носа и устата. Кожата е уплътнена с подчертан строеж, изпъкнали полета с неравна повърхност.
  • Трети стадий. Появява се т. нар. невродермит. Обривите се групират на фона на суха кожа по шията, около глезените, по лицето, около очите и устата, по-рядко се оформя около лакътните и коленните гънки и др. Подчертава се релефът на кожата, която има неравна, покрита с “люспи” повърхност. При много болни се срещат сезонни колебания с влошаване през пролетните и зимните месеци и подобрение през летния сезон.

Във всички стадии може да възникне генерализирано засягане на кожата със зачервяване, оточност и необилно “лющене”, придружени от силен сърбеж. Този стадий на заболяването от 30 до 50 на сто се съпровожда с астматичен бронхит, хрема или бронхиална астма. Дихателната система се засяга обикновено след кожните прояви. По дланите и стъпалата се засилва релефът на т. нар. атопични длани; при около 4 на сто от болните могат да бъдат засегнати и очите: катаракта и кератоконюнктивит. Някои пациенти имат безсъние, безпокойство, изразена двигателна активност. Обикновено деца с атопичен дерматит прохождат до края на първата година, реакциите им са бурни, неуравновесени. Децата са агресивни към по-малки братя и сестри, с понижени възможности за адаптация в нова среда. Пристъпите от сърбеж, често се свързват с критични ситуации в училище.

Причини

Има различни хипотези за възникване на заболяването. От значение са генетичните фактори и сривът в имунитета. Често то възниква в резултат на функционални нарушения след отрицателни нервно-психически емоции, преживявания още при бременната жена или след раждането. На фона на функционалните нарушения се развива алергична реактивност. Причина за болестта могат да бъдат нервно-ендокринни разстройства, различни интоксикации, нарушаване дейността на отделителните органи, обмяната. С други думи, невродермитът е само външна изява на същинското заболяване, което трябва да се потърси на други място.

Лечение

Тъй като причините за заболяванията в човешкия организъм са комплексни, така и подходът при лечението не бива да е едностранен и да е насочен само върху кожата. Необходимо е да се лекува първопричината, а не следствието. Невродермитът е пример за заболяване с кожна проява, но се засяга психо-соматичното развитие на човека. Затова много е важен природосъобразният начин на живот: начинът на хранене, битовите навици за спокоен сън, хигиенните грижи и не на последно място семейният микроклимат. Болните трябва да срещат разбиране и топлина в къщи, както и сред другите хора навън.

Диета. Най-добрата храна за болните са пресните природни продукти. Разрешават се картофи, кисело мляко, плодове и зеленчуци, бадеми, препечен пълнозърнест хляб, мед.

Особено добре се отразяват пресните сокове от моркови, ябълки, червено цвекло, краставици. Заболяването се влошава от консервираните храни, замразените храни, месото и месните произведения; необходимо е да се ограничи до минимум прясното краве мляко.

Очистване. Трябва да се обърне сериозно внимание върху функцията на отделителните органи и на състоянието на обмените процеси. Използват се методиките на Здравен център “Дар” за очистване на органите и системите, описани в Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

Други наставления. В лечебно-профилактичния комплекс на това заболяване се включва високопланинското климатолечение и морелечението. Продължителните разходки на чист въздух са от голямо значение.

Редовното къпане ще се отрази добре на болните, но вместо сапун трябва да се употребява хума. Полезни са цялостните бани с отвара от орехова шума, трина или борови клонки.

Дрехите и постелното бельо не бива да се перат със синтетични перилни препарати. Да се избягва въздействието на студа, топлината, влагата, статичното електричество, химикалите, миещите средства, консервантите, вирусните и бактериалните инфекции, отрицателните психоемоционални въздействия.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Кожни заболявания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.