Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Кожни заболявания » Кожни заболявания

Лупус еритематозус

Лупус еритематозус е възпалително заболяване на съединителната тъкан с разнообразна клинична картина. Названието лупус еритематозус идва от лупус – вълк, тоест поражение, наподобяващо белезите на ухапване от вълк, и от еритематозус – червен. Кожата хлътва. При това заболяване се образуват автоантитела, които увреждат важни органи: кожа, бъбреци, сърце, /те са като изядени/, нервна система и др.

Причини

Не са достатъчно изяснени. Смята се, че слънчевата светлина, инфекциите или медикаментите могат да провокират или да влошат кожните и системните прояви на заболяването. Бременността влошава заболяването, засилвайки неговата активност. Контрацептивните средства играят ролята на отключващ фактор. Механичната травма, рентгеновите лъчи, ваксините могат да влошат лупуса. Около 40 процента от болните се влошават през летния сезон. Различни травми – контузии, термични изгаряния, са отключващи фактори. Бактериалните и вирусните инфекции могат да предизвикват появата на заболяването.

Видови и симптоми

Различават се, в зависимост от това дали се засяга кожата или вътрешните органи, две класически форми: кожна и системна.

Кожният лупус, хроничната форма на болестта, не е рядко заболяване и се среща у двата пола при всички раси. Кожата е вторият по честота на засягане орган при болните от това заболяване. У нас жените се засягат два пъти по-често от мъжете. Заболяването се наблюдава във всички възрасти, но началото му е най-често в третото десетилетие за всички форми. То започва с едно или повече надигнати, рязко ограничени червени петна по откритите участъци, изложени на влиянието на слънчевите лъчи – лице, уши, деколкте, кожа на главата, полулигавици и др.

Всеки кожен участък може да бъде засегнат. Пораженията са слабо сърбящи или безсимптомни. Те се увеличават бавно в периферията и оформят добре ограничени, инфилтрирани плаки с надигнати ръбове и централна атрофия. При по-дългатрайно боледуване се образуват леко хлътнали поленца. Пораженията се състоят от няколко концентрични кръга. Като краен резултат се наблюдава деформация на носа или ушните миди. Ръбовете на клепачите и устните могат да се засегнат и деформират. Дланите и стъпалата рядко се засягат. Освен това се наблюдава повишена фоточувствителност.

Системният лупус е остър. В 85 процента от болните се засяга кожата. Най-често се получава зачервяване и оток по лицето под формата на пеперуда, по-рядко по фотоизложените участъци на тялото: деколте и крайници, при хора със светла кожа и руса коса. Обрив може да има и по тялото, например в поясната област. Зачервяване има по дланите и пръстите на ръцете. Космите на главата са нежни, тънки, без блясък и чупливи; те започват да опадат, като може дори да се оформят обезкосмени полета.
Наблюдават се още лигавични промени по носа, фаринкса, ларинкса и влагалището.
Лупусът е тежко заболяване, при което се засягат и ставите – болки, отоци, ограничаване в движението. В 60 процента от случаите се засягат бъбреците. Наблюдават се сърдечно-белодробни прояви /перикардит, миокардит с ритъмни и проводни нарушения/.
Може да има гадене и повръщане, увеличаване на лимфните възли /предимно при децата/, психологични отклонения: тревожност, депресия и др.

Хроничният лупус е с благоприятна прогноза. Прогнозата на острия лупус е сериозна

Лечение

Болните от лупус трябва да избягват директното излагане на кожата на влиянието на слънчевата светлина. Те трябва да носят шапки, очила и подходящо закриващо облекло. Да използват фотозащитни средства. Болните не трябва да приемат медикаменти, които могат да влошат болестния процес, трябва да избягват тежките физически натоварвания.

Природолечението дава различни възможности за общо засилване защитните функции на организма.

  • На първо място очистване на организма. Това може да стане с различни очистителни процедури – очистване на дебелото черво, черния дроб, бъбреците по методиката, описана в Кн.1. Дозираното лечебно гладуване, проведено под наблюдение на лекар или опитен лечител се отразява отлично на организма.
  • Следва очистване на кръвта. За тази цел препоръчваме подходяща фитотерапия. Сироп от алое, мед, вино, билки; чай от борови връхчета, коприва, хвощ, невен, пелин, камшик, кантарион, лист орех, взети поотделно или в комбинации дават добри резултати. Да се следи за редовното и пълно изчистване на дебелото черво.
  • Засегнатите места се измиват с отвара на лайка, смрадлика или прясна урина.
  • Психологическото състояние също не трябва да се подценява. Добрите, ведри мисли и настройки засилват и ускоряват лечебния процес. Не допускайте лоши настроения, депресиращи състояния.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Кожни заболявания“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2022 октомври 2022 Ноевмври 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.