Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Кожни заболявания » Косопад

Косопад – симптоми и причини

Състоянието на косата е индикатор на общото физическо и психическо здраве на човека. Много хора с косопад идват в Здравен център „Дар“, като това обикновено става, след като те са опитали безуспешно различни средства и рецепти. Неуспехът им се дължи преди всичко на това, че се лекуват последствията, а не първопричините на заболяването, или пък се пристъпва към него твърде късно, след пълно окапване на косата.

Симптоми и причини

Падането на косата може да бъде временно или постоянно, може да засяга отделни части на кожата или цялата окосмена част на главата и тялото. Нашите наблюдения показват, че опадането на косата се засилва най-често в периода на смяната на пролетта с лятото и на есента със зимата. До известна степен това е нормално: организмът се чисти по-усилено и старите косми падат, за да дойдат на тяхно място други, здрави косми. Проблем е, когато опадането е по-засилено от израстването на нови косми.

Косопадът се среща у малки деца /най-често след разстройство на жлезите с вътрешна секреция/, млади хора /наследствени причини, хормонален дисбаланс, неправилно хранене, замърсяване на организма след тежко заболяване и др./ и у възрастни хора /старчески косопад/. В последно време наблюдаваме, че все повече млади мъже, между 20-30 години, имат силно разредена коса. Не са малко и случаите на млади момичета със симптоми на оредели коси.

По-засилено падане на косата може да се получи и при бременни жени и майки по време на кърменето. Значение в тези случаи имат неправилното хранене на такива жени или други допълнителни страхове и проблеми около детето.

Окапване на косата се наблюдава още при различни нервно-психически претоварвания на организма, стресове, нараняване, малокръвие, операции, пърхот. Може да бъде следствие от болести като захарна болест, грип, сифилис, коремен тиф, гъбички по кожата на главата, корена на косъма или самия косъм /косопас/. Честите и продължителни възпалителни процеси в стомаха и червата водят до изтощаване на организма, а като следствие – до оредяване на косата.

Имаме наблюдения, че климатът също играе немаловажна роля за състоянието на косата. Продължителното сухо и горещо или влажно и студено време се отразяват много неблагоприятно общо на здравето, а оттам и на косата.

За преждевременното отпадане на косата съдейства и носенето на шапки, особено стегнати; те пречат на свободния достъп на въздух, на активното кръвообращение на кожата, а оттам на нормалното хранене на косъма. Кръвоснабдяването е затруднено и при спазми или стегнати мускули в областта на раменния пояс.

Има също така непосредствена зависимост между състоянието на косата и състоянието на кръвта. Джънг Джих, живял в Китай по време на цинската династия, пише в своя трактат: „Ако срещнете млад човек със сиви или опадали коси, трябва да знаете, че това се дължи на излишък от топлина в кръвта.“

Във връзка с последното хора, които живеят в постоянни стресове и страхове за работата си, за бъдещето си са под заплахата от отслабване на имунната си система, което неминуемо води и до окапване на косата. Значение има и честото и дълго работене с компютри. Тази работа е свързана със силно нервно изтощение, а като се добавят дългото седене и излъчванията на екрана, картината за срив е пълна.

Изобщо, окапването на косата не е самостоятелно заболяване.

То е следствие от цялостното физическо и психическо здраве на човека.

Профилактика

Тя е от първостепенно значение. Когато плешивостта е цялостна, вече е много трудно да се помогне. Трябва да се мисли за възстановяване на общия баланс на организма преди разстройството на здравето да е взело връх. Във връзка с това се предлагат мерки за общо засилване.

На първо място, трябва периодично да се прави консултация с лекар природолечител, за да се следи общото здраве на организма. Там ще се направи и индивидуална програма за профилактика и лечение.

Освен това всеки сам трябва да си прави равносметка какво се е случило в близко или по-далечно минало около него, което би могло да разстрои здравето му. Трябва добре да се премисля и с помощта на лекаря да се взема правилно решение.

Важно е също косата винаги да се поддържа чиста, като за предпочитане е тя да се мие с хума или яйчен жълтък, с използване на индивидуални кърпи, гребени /четки за коса/, шапки. Враг на косата е и силното слънце. За целта или се избягват горещите часове, или се носи лека платнена шапка, или чадър за слънце. Добре се отразява и честото овлажняване на корените на косата. Масажирането и ресането на косата с подходяща четка заздравява корените, като засилва кръвообращението на кожата. В профилактиката влиза и достатъчният прием на вода и други течности през деня /1,5 – 2 литра/.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Косопад“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.