Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Кожни заболявания » Витилиго

Витилиго - симптоми и лечение

Около 1 % от населението в света страда от витилиго. Засягат се всички възрасти, от новородените до лица на 90-годишна възраст. Заболяването започва у половината от болните преди навършване на 20-годишна възраст. По-често се засягат жените. У нас 15 % от болните имат фамилна обремененост. Витилигото се среща и у еднояйчни близнаци.

Пигментът меланин, който се свързва тясно с витилигото, се синтезира в пигментни клетки в кожата, наречени меланопити. Този пигмент защитава подлежащите тъкани от остро и хронично увреждане на ултравиолетовата радиация. Меланинът предпазва кожата от увреждащото действие на свободните радикали, образувани при облъчване, като ги свързва.

Някои автори свързват функцията на меланина с процесите на адаптация към околната среда. Така се обяснява разпределението на човешките раси на земното кълбо в зависимост от интензитета на слънчевата радиация.

Витилигото е заболяване, при което основният клиничен симптом е промяна в пигментацията, която засяга кожа, косми и очи и има тенденция към разпространение. Витилигото не е само козметичен дефект, то е заболяване на целия организъм; трябва да се отбележи и психическата травма, която то нанася на заболелия.

Причини

Въпреки че съществуват различни хипотези за появата на това заболяване – например в резултат на увреждане на меланоцитите и невъзможността за поселяване на функционално активни пигментни клетки, възникват депигментирани /светли/ участъци по кожата; съществуват още генетична хипотеза, автоимунна хипотеза и др., - истинските причини се смятат все още за неизвестни от официалната медицина.

Здравен център “Дар”, от своя страна, счита не без основание, позовавайки се на своя опит, че витилигото е не само кожно заболяване, както се твърди, а преди всичко болест на целия организъм; в действителност лекарите от центъра установяват при всички болни от витилиго, че то се развива на фона на замърсен организъм, в частност на много интоксикиран черен дроб, и на силен стрес. По-рядко появата на бели се дължи на физическа травма: порязване, охлузване, изгаряне /слънчево или термично/ или химично въдействие.

Симптоми

По кожата възникват без субективни оплаквания едно или няколко ограничени бели петна. Най-честата локализация са интензивно пигментираните зони: гениталии, гърди; открити фотоекспонирани участъци, зоната около естествените отвори; места, изложени на травма и натиск; гънки, места около бенки.

В началото космите в тези зони не се променят, но по-късно те също стават бели. Могат да се засегнат длани, ходила, лигавици и полулигавици.

След слънчево облъчване петната стават силно червени.

Описани са различни видове витилиго. Според локализацията и разпространението на болестния процес витилигото бива: генерализиирано /разпространено по цялото тяло/ и сегментно; според вида бива: на петна /“на конфети”/ или с надигнати ръбове. В 40 % от болните с витилиго има и очни промени.

Витилигото може да се съчетае с други заболявания: меланом на кожата, хипертиреоидизъм /Базедова болест/ и хипотиреодизъм, тоест повишена или намалена функция на щитовидната жлеза /Вж. тези заболявания, Книга 4 на Енциклопедия за здраве “Дар”/, захарен диабет / Книга 4 на Енциклопедия за здраве “Дар”/, хроничен гастрит /Вж. Книга 3 на Енциклопедия за здраве “Дар”/, пернициозна анемия и др.

След начален период на разпространение витилигото показва тенденция за разширяване и поява на нови бели петна. Следва стабилен период, след което заболяването отново прогресира. По време на бременност и след раждане витилигото показва тенденция за разпространение.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Витилиго“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.