Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Пародонтоза

Пародонтоза

Пародонтоза

Пародонтозата се смята вече за разпространено заболяване. Докато по-рано то засягаше предимно възрастните хора, напоследък различни автори посочват, че от него страдат и до 30 процента от хората в по-млада възраст.

Симптоми

В едни случаи пародонтозата причинява спонтанно кървене, сърбеж, тръпнене и болки в областта на венците. В други случаи тя протича по много коварен начин: тя започва без болки, протича бавно и когато пациентът се обърне за медицинска помощ, са налице усложнения.

Болестният процес обикновено започва с възпаление на венечния ръб. Той се отлепва от зъбите и се оформят т. нар. джобове, дълбоки няколко милиметра. В тях се образуват микроорганизми, зъбен камък, хранителни и кръвни отпадъци; те инфектират тъканта и поддържат непрекъснато възпалителен процес, тъй като са трудно подвластни на третиране. С това тъканният комплекс губи своите функции на зъбодържащ апарат. Малко по малко болестният процес прониква в дълбочина, като засяга костта, която се намира отдолу. Получават се костни джобове. С други думи, венците и костта, обозначени с термина пародонта, се разрушават и постепенно губят “терен”. Зъбите се оголват, стават чувствителни към температурни и други дразнения. Болният усеща неприятен вкус в устата и има неприятен дъх. Ако не се вземат мерки, зъбите, изгубили своята опора, започват да се клатят и да падат.

Естествено при липса на зъби започва да страда храносмилането, нерядко се стига до гастрит, язва, колит и др. храносмилателни проблеми.

Причини и лечение.

Трябва да се подчертае, че пародонтозата не е само зъбно заболяване. Понякога тя се появява в резултат на общо заболяване на организма: обикновено болести на кръвоносната и нервната система, при ендокринни и професионални заболявания. Например хора, работещи във вредна среда, показват по-голям процент на заболеваемост. „Отключват“ болестта неспазването на устна хигиена, неправилното хранене, нездравословният начин на живот, неправилното лечение или протезирането на зъбите. Тя може да има за причина генетична предразположеност.

От своя страна, пародонтозата, бидейки гнойно огнище в организма, може да стане сама първопричина за сериозни общи заболявания: сърдечни, бъбречни, чернодробни и др.

За това говорят случаите в Здравен център „Дар“.

Пациентката А. Д. се яви на преглед с оплакване от болки и подуване на ставите, сърцебиене, отпадналост. Беше лекувана с медикаменти без особен ефект. Хапчетата не бяха довели до подобрение на състоянието й, тъй като причината продължаваше да бъде налице: пародонтоза в гнойна форма - едно фокално огнище, което води до увреждане на ставите и целия организъм. В резултат на комплексното природолечение, в което бяха включени диета, фитотерапия, уринотерапия, дихателни упражнения, очистване на дебелото черво, черния дроб, ставите /Вж. Книга 1 на Енциклопедия за здраве „Дар“/ пародонтозата, както и всички смущения, с коите пациентката се яви в Здравен център „Дар“, отшумяха за 4 месеца.

Показателен е и вторият случай. На преглед дойде Л.К., жена на 30 години, от София, с оплаквания за болки в синусите, сенна хрема и циститни проблеми. При нея беше установена пародонтоза, обременена генетично. „Отключващ“ момент при нея бил силен стрес, съпроводен с нередовно и непълноценно хранене, водене на нездравословен начин на живот. Затова при нейното лечение трябваше да лекуваме, на първо място, нервната система. На второ място, трябваше да се коригира нездравословният живот. Успоредно с това бяха включени и други средства на природната медицина след изчистване на организма от натрупаните токсини.

И в двата посочени случая, лекувайки не симптомите на заболяването, а първопричината и целият организъм, пародонтозата беше овладяна.

С други думи, лечението на пародонтозата е комплексно и индивидуално, съобразено с общата резистентност на организма. Погрешно е мнението, че то е без особен ефект. Докато в случаите, когато лечението се ограничава единствено с приемането на антибиотици /например ровамицин/, симптомите временно се подтискат и замъгляват, но след това състоянието на венците и зъбите се усложнява още повече.

Комплексното лечение започва с пълното хигиенизиране на устната кухина, отстраняване на локално дразнещите фактори /като зъбните камъни/ и пр. В лечението влизат физикалните методи – водо- и балнеотерапията /но не при гнойната форма на пародонтоза/, приемането на общоукпреващи средства, витамини и др. Билколечението е също чудесно укрепващо пародонтата средство. В Здравен център „Дар“ са разработени много добри рецепти за неговото приложение.

Трябва да прибавим още подходящата диета, богата на минерали, витамини, микроелементи, белтъци; природосъобразния начин на живот с редуване на труд и почивка, гимнастическите и дихателните упражнения, туризма, формирането на позитивно мислене.

Профилактикта на това упорито заболяване би трябвало да започва от ранните детски години. Известно е, че усилената функция изгражда и поддържа дадения орган. В случая усиленото дъвчене /детето трябва да бъде приучавано от малко да дъвче на двете страни/ на непреработени, нерафинирани, твърди природни храни, като плодове, зеленчуци, ядки и др. са най-важната предпоставка да имаме здрави венци и здрави зъби. То води до самоочистване на зъбите и венечните повърхности, масажира ги и подобрява кръвоснабдяването им. Обратно, сладкишите, бонбоните, бисквитите, готвената, рафинираната и обработена храна създействат за тяхното отслабване и заболяване.

Забележка. При все това, че има много начини да се лекува пародонтозата, нашият съвет е, при установяването й, да не се предприема самолечение, а да се потърси помощ при лекар природолечител.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Пародонтоза“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.