Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Болести на устата

Знаете ли, че...

  • Хроничната огнищна на инфекция в устата води до възникване на местни и дифузни поражения на нервната система: менингит, енцефаломиелит, радикулит, мениеров синдром и пр.
  • Различните възпалителни заболявания на зъбите и сливиците често са източник на трайно главоболие. Известно е, че патологичните огнища в резците на горната челюст се съпровждат с болки в челната област, пораженията на кучешките зъби и кътниците - с болки в слепоочията, а пораженията на мъдреците - с болки в теменно-тилната област. При възпаления на зъбите на долната челюст главоболието може да има различен характер.
  • С дразненето на лигавицата на устната кухина по всяка вероятност са свързани плачливостта и онези “непонятни” диспептични разстройства, които възникват у някои деца в периода на никнене на зъбите.
  • Върху функционалното състояние на устната лигавица влияние оказват различните отрицателни емоции.
  • Лекарите нерядко се сблъскват със зъбобол, чийто механизъм не може да бъде изяснен. Става дума за т. нар. одонталгия, която възниква при атрофия на гръбначния мозък, при хипертонични кризи, при стенокардия и при други заболявания на вътрешните органи.
  • Отделянето на слюнка при човека протича различно при поемане на горчиви, кисели, солени и сладки вещества. В зависимост от концентрацията на кисел и солен разтвор, с нарастването му слюнкоотделянето също нараства. При поемането на горчив разтвор количеството на отделената слюнка за единица време закономерно пада през целия период, докато горчивото вещество се намира в устата. Сладкият разтвор в голяма концентрация води до вълнообразни изменения в слюнкоотделянето.
  • Канадски учени са разработили синтетична слюнка, която предотвратява кариеса и предпазва лигавицата на устата от разраняване и инфектиране.
  • Потискане на слюнчевата секреция се наблюдава при ботулизъм, бъбречни болести, злокачествена анемия, двустранна парализа на лицевия нерв, прогресивна парализа и при изсъхване на устата /ксеростомия/.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Болести на устата“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Май 2022 юни 2022 Юли 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.