Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Болести на устата

Да се научим да четем по устната кухина

Повечето хора смятат, че функцията на устната кухина се заключава изключително в това да обработва храната. Дъвкателният апарат, вкусовата, слюнкоотделящата, защитната и сигналната дейност на устата осигуряват приемането и първичната обработка на храната. Това е главната, но не единствена функция на устата. Тя притежава многостранни връзки с различните системи в организма благодарение на твърде тесните си контакти с главния мозък посредством троичния, блуждаещия и езично-глътачния нерв. По тази причина тя е една от най-важните рефлексогенни зони.

Сигналната система на устната кухина, за основа на която служи вкусовият анализатор, прави бърз и точен анализ на постъпващите в организма хранителни и нехранителни продукти. В отговор на вкусовите усещания, преминаващи в ствола на мозъка и хипоталамусната област по сетивните системи на троичния и езично-глътъчния нерв, възниква обща приспособителна реакция с участието на онези дялове на храносмилателната система, които се инервират от блуждаещия нерв. Например клинично е установено, че различни устни процедури - изплакване, напръскване, бани, оказват положително въздействие при пародонтоза, стомашно-чревни заболявания, при болести на черния дроб и жлъчните пътища.

Доказано е, че дразненето на зъба при изпилване води до отпускане на стомаха, а убождането на пулпата /меката тъкан в зъбната кухина/ - до свиване. Според някои изследователи вкарването на редица вещества в зъбната кухина предизвиква дистрофични изменения в определени участъци на тялото: белите дробове, стомаха и др. Дразненето на лигавицата на устата с топла вода понижава, а въздействието със студена вода повишава тонуса на стомаха. При запек често се препоръчва пиене сутрин на гладно на студена вода, което усилва перисталтиката и предизвиква изхождане.
В същото време употребата на студени напитки може да предизвика и отрицателни реакции в организма. Описани са пристъпи на стенокардия, изменения на кардиограмата и дори развитие на миокарда при редица хора след пиене на ледена вода.

Установено е, че напръскването на устната кухина с намагнитена вода спомага да се премахне зъбният камък, да се отстрани пародонтозата или да се прекрати кръвотечението от венците. Като се прилагат минерални процедури в устата - т. нар. мнимо пиене, могат да се предизвикат физиологични реакции от страна на много системи в организма. Това има голямо значение за болните с недостатъчност на кръвообращението и болести на бъбреците, за които често е противопоказано поглъщането на големи количества течности.

Лекарите винаги трябва да помнят, че много заболявания водят началото си от устата. При патологични огнища в зъбите и сливиците нерядко настъпват изменения в сърдечно-съдовата дейност, повишава се артериалното налягане, наблюдават се трофични изменения на кожата, отслабва паметта, засилва се потоотделянето, повишава се температурата. Случва се да настъпят кръвоизливи в мозъка и инфаркт на миокарда.
С други думи, дразненето на лигавицата на устната кухина, особено на задната стена на глътката, може да предизвика съществени промени в състоянието на болните. Положителни или, обратно, с катострофални последици.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Болести на устата“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Май 2022 юни 2022 Юли 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.