Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Болести на устата

Да се научим да четем по устната кухина

Повечето хора смятат, че функцията на устната кухина се заключава изключително в това да обработва храната. Дъвкателният апарат, вкусовата, слюнкоотделящата, защитната и сигналната дейност на устата осигуряват приемането и първичната обработка на храната. Това е главната, но не единствена функция на устата. Тя притежава многостранни връзки с различните системи в организма благодарение на твърде тесните си контакти с главния мозък посредством троичния, блуждаещия и езично-глътачния нерв. По тази причина тя е една от най-важните рефлексогенни зони.

Сигналната система на устната кухина, за основа на която служи вкусовият анализатор, прави бърз и точен анализ на постъпващите в организма хранителни и нехранителни продукти. В отговор на вкусовите усещания, преминаващи в ствола на мозъка и хипоталамусната област по сетивните системи на троичния и езично-глътъчния нерв, възниква обща приспособителна реакция с участието на онези дялове на храносмилателната система, които се инервират от блуждаещия нерв. Например клинично е установено, че различни устни процедури - изплакване, напръскване, бани, оказват положително въздействие при пародонтоза, стомашно-чревни заболявания, при болести на черния дроб и жлъчните пътища.

Доказано е, че дразненето на зъба при изпилване води до отпускане на стомаха, а убождането на пулпата /меката тъкан в зъбната кухина/ - до свиване. Според някои изследователи вкарването на редица вещества в зъбната кухина предизвиква дистрофични изменения в определени участъци на тялото: белите дробове, стомаха и др. Дразненето на лигавицата на устата с топла вода понижава, а въздействието със студена вода повишава тонуса на стомаха. При запек често се препоръчва пиене сутрин на гладно на студена вода, което усилва перисталтиката и предизвиква изхождане.
В същото време употребата на студени напитки може да предизвика и отрицателни реакции в организма. Описани са пристъпи на стенокардия, изменения на кардиограмата и дори развитие на миокарда при редица хора след пиене на ледена вода.

Установено е, че напръскването на устната кухина с намагнитена вода спомага да се премахне зъбният камък, да се отстрани пародонтозата или да се прекрати кръвотечението от венците. Като се прилагат минерални процедури в устата - т. нар. мнимо пиене, могат да се предизвикат физиологични реакции от страна на много системи в организма. Това има голямо значение за болните с недостатъчност на кръвообращението и болести на бъбреците, за които често е противопоказано поглъщането на големи количества течности.

Лекарите винаги трябва да помнят, че много заболявания водят началото си от устата. При патологични огнища в зъбите и сливиците нерядко настъпват изменения в сърдечно-съдовата дейност, повишава се артериалното налягане, наблюдават се трофични изменения на кожата, отслабва паметта, засилва се потоотделянето, повишава се температурата. Случва се да настъпят кръвоизливи в мозъка и инфаркт на миокарда.
С други думи, дразненето на лигавицата на устната кухина, особено на задната стена на глътката, може да предизвика съществени промени в състоянието на болните. Положителни или, обратно, с катострофални последици.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Болести на устата“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2022 декември 2022 Януари 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.