Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Колит

Колит

* През пролетта и есента често се наблюдават възпаления на червата.

* Какви са причините и как да си помогнете при колит

Колитът е възпаление или раздразнение на лигавицата на дебелото черво, което често засяга и тънкото черво. Има остра и хронична форма. От различни форми на колит страдат повечето хора на различна възраст.

Симптоми

Острият колит обикновено започва внезапно с присвиващи болки вляво в корема. Болният има силни напъни за отиване по голяма нужда, диария с примеси на гной, кръв и слуз. Изпражненията са зловонни, бързо стават редки и воднисти. Болните отпадат, езикът е обложен, апетитът е намален, има жажда.

Хроничният колит протича различно в зависимост от причината и от увреждането на организма. Болните се оплакват от непостоянни болки в корема, тежест, подуване, редуване на запек с диария. При изостряне апетитът намалява, болните отпадат. Болките се усещат най-силно, когато болният не спазва диета, а се храни с храни, които дразнят слизестата ципа на дебелото черво. Освен това болният има обложен език, подут корем и лош мирис на устата.

Лекарите отдавна са забелязали, че всеки хроничен случай води до подтискаща психоза; хората, страдащи от хроничен колит, рядко са весели и щастливи. Много от невротиците и психопатите са такива поради това, че са страдали от колит, придружен от упорит запек. Болният може да стане нервен, възбуден, раздразнителен или да изпадне в меланхолия и истерия. Мнозина специалисти смятат, че хроничният колит е в основата на много умствени и психични страдания. Раздразненото черво може до доведе до леки случаи на лудост.

Причини

Колитът се дължи на лошо функциониране на храносмилателната система с употреба на предимно груба, дразнеща и недобракачествена храна, на много месо и месни произведения, на рафинирани храни, на алкохол, тютюн и цигари. Пренебрегвани са били хранителните навици като хранене в приятна обстановка и с достатъчно отделено време, бавно дъвчене, непреяждане и др. Колитът може да се причини от лошо изчистване на червата. Отключващ фактор в много случаи е преживян стрес, постоянно нервно напрежение, психични натоварвания, свързани със спазване на срокове, постигане на амбиции и др. Наличието на болестотворни микроорганизми в червата (Вж. Дисбактериоза) също може да възпали дебелото черво.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Колит“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Април 2021 май 2021 Юни 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.