Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Дихателна система » Бронхит

Хроничен бронхит – симптоми и лечение

Хроничен бронхит – симптоми и лечение

Симптоми. Болният кашля и отделя слузести, гнойни или слузесто-гнойни храчки. Кашлицата понякога зачестява, а понякога е рядка. Тя е по-честа сутрин; тогава болният изважда по-обилно количество храчки, които биват стъкловидни, светли, сиви или зеленикави, гнойни, по-гъсти или по-редки. Понякога след продължително кашляне излизат само по няколко малки, гъсти, жилави храчки, които приличат на седефени мъниста. Друг път храчките са по-обилни, не така гъсти или дори воднисти. Обикновено температурата не се повишава и общото състояние не е особено засегнато. Хроничният бронхит може да продължава с години, особено при възрастните хора. В такъв случай болният отхрачва всяка сутрин по-изобилни гнойни храчки, понякога с храчките излиза и по малко кръв, но тъмна, съсирена, не пенеста. Нерядко болните страдат от задух, дължащ се на спастично свиване на бронхите или развиващи се изменения в сърцето.

Лечение

Очистването на организма от слузта, диетата, баните и инхалациите, които се изпълняват при остър бронхит, се прилагат и при хроничен бронхит. Но понеже това хронично заболяване се е развивало в продължение на години, то е много упорито и неговото лечение е бавно и продължително; нужни са много воля, постоянство, търпение, увереност, за да се постигне положителен резултат.

Също така болният трябва да се въоръжи с предпазливост и внимание при спазването на наставленията, особено когато хроничният бронхит е довел до някакви усложнения. В последния случай консултацията с лекар природолечител е задължителна. Така например при провеждането на йоготерапия е много важно да се потърси мнението на опитен инструктор по Йога за подбора на упражненията; защото ако при обикновен хроничен бронхит дишанията с постепенно увеличаващо се задържане на дъха /до 15-20 сек и рядко повече/ допринасят за излекуването му, при наличие на придружаващ белодробен емфизем същите тези упражнения за противопоказани.

Фитотерапия. Провеждането на фитотерапия при дълготрайните бронхити е нелека задача. Необходимостта тя да е продължителна води до привикване и относителна неефективност на някои от съставките в билковите смеси, което налага периодична смяна на комбинациите. Освен заменянето на едни билкови растения с други разнообразяването на методите също подобрява резултатите; например вътрешното приемане на водни извлеци може да се съчетае с ароматерапия и хомеопатия.

Ето и една примерна рецепта за хроничен бронхит:

  • по 50 гр стръкове мащерка, борови връхчета, стръкове великденче и босилек, по 25 гр теснолист жиловлек, медуница, градински чай и стръкове от миризлива теменуга се смесват. От тази смес се взимат 2 суп. лъж. и се варят 5 мин в 700 гр вода. Пие се 4 пъти по 1 винена чаша, 15-20 мин. преди храна и около половин час преди лягане.

 
Петър Димков дава още няколко полезни съвета от общо естество при провеждането на лечението:

1. Необходимо е краката да са топли. Вечер след инхалация или парна баня на главата /Вж. глава Вода и водолечение, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”/, нужно да се направи и гореща баня на краката за 10-15 мин било със същата отварка, с която е била направена парната баня, било със специално затоплена вода, в която се слага морска сол.

2. При лечението болният трябва да се пази от простуда и дишане на прах и пушек, да избягва престоя в прашни и задимени помещения. Възрастните да не излизат навън при влажно и мъгливо време.

3. Температурата в стаята трябва да бъде 18-20оС. Ако въздухът е много сух, трябва да се овлажнява от време на време или с пара, или със сушене на чисти мокри дрехи. В топло време да се спи на отворен прозорец. Зимно време и при студени крака стъпалата на чорапите да се посоляват всяка сутрин с малко счукан синап.

4. Ако бронхитът е слаб /отделят се малко храчки/, кашлицата е лека, задух почти няма, можете да прекарвате лятото на море, а зимата на места с влажен климат; добре е да се взимат много топли течности и каши /чайове, супи, пюрета и др./. Ако бронхитът е придружен от обилни храчки, се предпочита пребиваване на сух въздух /климат/ и намаляване на течностите в храната.

В заключение, много важно е болният да разбере, че посочените по-горе методи на лечение ще имат успех само ако те се прилагат едновременно. Комплексният подход в лечението на хроничния бронхит придобива изключителна важност, изхождайки от това, че нелекуването или занемаряването на това заболяване може да доведе до преждевременна инвалидизация.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Бронхит“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 15 май /събота/ от 18:30 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Април 2021 май 2021 Юни 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.