Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Дихателна система » Астма

Астма – лечение

Казахме, че причината за астмата е токсемията, породена от воденето на нездравословен начин на живот, който прахосва голямо количество енергия и води до нервно изтощение, изразено чрез понижени жизнени функции. Следователно, за да се отърве от своето заболяване, болният трябва, най-напред, да премахне последиците от токсемията – да очисти организма си, да възстанови нервната си сила, и след това да започне да живее природосъобразно.

Очистване на организма. То включва прочистване на всички органи и системи по специална методика. (Описали сме подробно тази методика в Книга 1 на Енциклопедия за здраве „Дар“.) Особено внимание трябва да се обърне на очистването на дебелото черво. (Вж. още Лениви черва /запек/).

Много ефективно в лечението на астмата чрез очистване на организма се явява въздържането от храна. Астматиците страдат от година на година, често с течение на времето положението им се влошава; но всички те, провеждайки лечебно въздържане от храна, биха могли да подобрят рязко състоянието си за 4-5 месеца. Неговата продължителност зависи от сериозността на заболяването. Обикновено и най-тежко болните, след 24-36 ч гладуване, съчетано с правене на клизми, вече могат да лежат хоризонтално, да дишат леко и да спят. Но секрецията на слуз не ще спре само за няколко дни. Д-р Хърбърт Шелтън препоръчва въздържането от храна да продължи до изчистването на всички ненормални звуци в белите дробове. Разбира се, не винаги това е възможно, например когато става дума за много изтощени и слаби хора; при тях едно безопасно въздържане от храна трябва да бъде последвано от период на леко хранене, след което се препоръчва второ въздържане от храна. При упорити случаи може да се наложат няколко къси въздържания от храна и периоди на внимателно хранене, преди да се постигне пълно оздравяване.

Забележка. Преди да започнете провеждането на лечебно въздържане от храна, трябва да прочетете внимателно инструкциите по неговото изпълнение (Книга 2 на Енциклопедия за здраве „Дар“) и да направите консултация със специалист.
Много добър резултат в очистването на организма дава и спазването на постите (Вж. Книга 2 на Енцикплодия за здраве „Дар“).

Възстановяване на нервната система. Отстраняването на токсемията чрез очистването на организма (очистителни процедури, въздържане от храна, спазване на пости) повишава рязко тонуса на нервната система. Но за да заработи отново тя нормално, трябва да се премахне друга много важна причина, водеща до нейното изтощение – нейната свръхработа. Затова силните психични изживявания, душевните вълнения, нервната преумора, разрушителният стрес, честата възбуда (полова, умствена и др.) трябва да се избягват.

Диета. Много затрудненото дишане при астма се дължи на многото слуз в белите дробове. Ако болният вече е излекувал астмата си, тя може да се върне, ако той започне отново да употребява слузообразуващи храни като: месо и месни произведения, мляко и млечни произведения, бял хляб; фактически всяка концентрирана храна като захар, сирене, кашкавал и други млечни продукти, шоколад и пр. могат да предизвикат астма. Следователно тези храни трябва да се изключат от диетата на склонния към астма. Той не трябва да употребява още: лютива, пикантна храна, алкохол и тютюн. Полезни храни са: плодове, зеленчуци, салати, картофи, черен хляб, неолющен ориз и др.

Дихателни упражнения. Много полезни за болни от астма са Ендогенното дишане (Вж. Книга 1 на Енциклопедия за здраве „Дар“) и всички дихателни упражнения, които се концентрират върху издишването. Те следва да се правят, когато е астмата е в ремисия.
Когато издишването е затруднено, добре е болният да издава при издишане тих звук /с-с-с/ или бавно да брои, като звукът на гласа му се удължава. Упражненията се правят в легнало, седящо или в изправено положение.

За усилване на дишането може да се прави следното: болният ляга по корем и протяга краката си към края на леглото. Под горната част на гърдите му се поставя сгъната възглавница; втора възглавница се слага под челото. При всяко издишване болният силно протяга краката си, при което възглавницата притиска гърдите му и облекчава издишването.

Много полезно за болните от астма е дишането на планински въздух.

Полезни са дихателните упражнения по време на разходка на открито. Например можете да направите следното упражнение. Ходейки, отначало на една крачка вдишвате, на две - издишвате. След 7-10 дни /не бързайте!/ правете вдишването на 2 крачки, а издишването - на 4. След още 7-10 дни: вдишване на 3 крачки, издишване на 6, за да се стигне след още около една седмица вдишване на 4, а издишване - на 8 крачки. Ако този ритъм е усвоен и леко се изпълнява, може да се опитате да вдишвате на 5 и да издишвате на 10 крачки.

За останалите средства вж. Енциклопедия за здраве „Дар“, Книга 3.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Астма“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

август 2022 септември 2022 Октомври 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.