Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Системата йога

Враджана – пранаяма

хора, при необходимост могат да започнат да вдишват и издишват на еднакъв брой крачки, например 4:4. След една седмица всекидневни тренировки изчезват евентуални затруднения или неудобства. Този ритъм на дишане се спазва няколко седмици.

След това вдишването може да се удължи до 6 крачки, а издишването – до 8 крачки. Много постепенно във времето вдишването се увеличава до 8 крачки при вдишване, и до 12 крачки при издишване. Постепенно се стига до съотношение, когато вдишването се прави на 18, а издишването – до 36 крачки и това е

максимално допустимият ритъм.

По-нататъшното му увеличаване крие редица опасности, с които неподготвеният човек трудно би могъл да се справи.

Това ритмично дишане се извършва плавно: от вдишването плавно „излиза“ издишването, а в издишването плавно се „влива“ вдишването. Вдишването и издишването е пълно. След няколко години практика избраният ритъм се поддържа автоматично, без да има нужда да се броят крачките и тогава човек може да преодолява пеш каквито и да е големи разстояния, без той да чувства умора, включително носейки тежести.

Единственото и най-важно условие, които трябва безусловно да се спазва, това е: никаква прибързаност при неговото усвояване! Критерият за коректност в оценката на своите възможности е чувството за комфортност на дишането. То трябва да се извърши леко и удобно, без ни най-малък намек на задъхване или желание предварително да се вдиша, пресичайки ритъма на ходенето и съответния брой крачки.

В противен случай

могат да настъпят сърдечни или белодробни разстройства.

Ако ли пък все пак се случи нарушаване на ритъма, следва да се прекрати ритмичното дишане, да се направи няколко дълбоки вдишвания и издишвания и отново да се продължи възприетият ритъм или човек трябва да се върне към по-облекчен ритъм.
В продължение на първите няколко седмици тренировка Враджана-пранаяма следва да се прави в продължение на 2 минути в началото на разходката, 2 минути в средата и 2 минути в края на разходката – общо 6 минути за една разходка. След това продължителността на практиката се увеличава на 3 минути в началото, средата и края на разходката - общо 9 минути. След това всяка серия се увеличава с по 1 минута, след това с още по 1 минута, докато се стигне до момента, когато ритмичното дишане се извършва по време на цялата разходка. И отново да напомним най-важното - никаква прибързаност!

ЕФЕКТ. Който е усвоил Враджана-пранаяма, той не може да се опасява от туберкулоза, проказа, холера и от други тежки инфекциозни заболявания. Въздействието на това упражнение върху здравето е забележително.

Свами ШИВАНАНДА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.