Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Алкохолизъм

Алкохолът разрушава центъра на удоволствие в човешкия мозък

Системната злоупотреба с алкохол се смята за един от най-рисковите фактори, водещи до трагични последствия. По данни на Световната здравна организация алкохолизмът отнема почти десет години от живота на мъжете в развиващите се страни. Основната рискова група е сред младежите: от 36 до 41% от смъртните случаи във възрастовата група 15-29 години са предизвикани от злоупотреба с алкохол. От алкохолизъм страдат между 8 и 11 % от населението на всяка една страна.

Алкохолизмът е „демократична“ болест, тоест покосява всички слоеве на обществото. Напълно погрешна е теорията, че бедните пият от лош живот, богатите от скука, а средната класа не пие. Алкохолът е „добър познайник“ на всички общества, в които употребата му не е официално забранена /както в мюсюлманските страни, например/. Дори северните китайци, при които консумацията на спиртни напитки е свързана с неприятни усещания, намират начин да пият. Да не говорим, че дори да не употребяват алкохол, представителите на дадена култура могат да заместят спиртните напитки с нещо друго, например с наркотици. Така в арабския свят вместо алкохол се употребява хашиш.

При някои народи съществува генетична предпоставка към абстиненция по отношение на алкохола. Част от азиатците, като китайците и японците, носят ген, който предизвиква негативна реакция на организма при употреба на алкохол с такива симптоми като повишаване на кръвното налягане, зачервяване на лицето, обилно потене. Но и те имат своите начини за преодоляване на тези биологични бариери.

Нека споменем още факта, че алкохол не отказват много от представителите на животинския свят: мишки, кучета, маймуни, прасета.

Установени са две основни категории причини за това защо хората пият:

  • Самолечение: когато алкохолът се употребява, за да намали симптомите на тревожност, социални фобии, депресии или просто като начин за „изключване“ от реалния свят, твърде болезнен за индивида. Юношата, например, може да посегне към алкохола, за да преодолее свенливостта си преди среща с любима девойка. Човек също може да започне да пие след загубата на близък човек, при усещане за безизходица или след силна психическа травма.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алкохолизъм“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.