Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Психотерапия

Психотерапия » Страх и стрес и гняв

Страх от бедност

* Страхът от бедност не е нищо повече от състояние на ума.
* Но е достатъчен да провали шансовете ви за успех в каквото и да било начинание.

В зората на човечеството, когато нашите предци били изложени на смъртен риск всеки ден, именно страхът им позволил да оцелеят, да станат по-силни, по-предпазливи и по-умни. Днес обаче страховете довеждат все повече хората в капана на депресията, парализират разума, лишават ги от волята им.

Страхът от бедността, несъмнено, е най-разрушителният от шестте основни вида страх.

Той е поставен начело на списъка, защото е най-трудно да бъде преодолян. Хората, изпитващи страх от бедност, винаги са съществували. Но сега те стават все повече и повече.
Страхът да остане без стотинка в джоба си, без "бели пари за черни дни" без работа и средства кара човек да трупа все повече и повече, отказвайки се от удоволствия, дори и от най-необходимите.

Крайната проява на страха от бедност е – пенияфобия (от гръцки. Pernia – бедност и fobos – страх). Както и всека фобия тя е разрушителна, може да причини вегетативни смущения (повишено сърцебиене или, напротив, "замиране на сърцето", повишено изпотяване, спадове на кръвното налягане, болки по цялото тяло). И най-важното е, че страхът, доведен до предел убива самочувствието, подкопава ентусиазма, инициативата, волята, унищожава устремеността, отслабва паметта, нарушава яснотата на мисълта. Човек изпада в апатия и паника.

Този страх убива любовта и всички благородни чувства, проваля приятелствата и предизвиква безброй катастрофи, лишава хората от сън, смазва ги и ги прави нещастни.

И ако животните, ръководени от своите по-нисши инстинкти се изяждат помежду си физически, то човек със своите по-висши умствени способности не изяжда ближния си, но в своята алчност е готов да „погълне’ ближния си финансово. Нещата стигат до там, че са създадени различни закони, за да предпазят хората едни от други.

Трите стъпки

Първата стъпка е да промените мисленето си. Престанете да мислите за бедността. Така само храните този „ дракон” и по този начин продължавате да привличате съответните негативни ситуации. Не обвинявайте никого, нито близките си, нито шефа си, нито правителството, нито световния капитализъм. Внимателно огледайте и трезво оценете положението и набележете план минимум (за месец) и план максимум (примерно за половин година) и отбелязвайте всичките успехи, дори и най-незначителните.

Втората стъпка е да укрепите нервната си система. Започнете здравословен начин на живот (очистителни процедури за тялото си, правилно хранене, дихателни упражнения, гимнастики, продължително ходене и др.), заемете се с Йога практики, прилагайте автотрениг, медитирайте. В това много ще ви помогнат съветите на лекарите в Здравен център Дар.

Трета стъпка. Не зацикляйте около мисълта за неуспех. Не допусайте такива мисли, бъдете уверении, че ще се справите. И когато изцяло преминете на положителна вълна, неуспехите ще станат по-малко. Винаги ще има трудности и неприятности, важно е да реагирате правилно на тях. Не се самобичувайте.

Още три съвета за да пеодолеете страха от бедност

1. Започнете да помагате на другите – на роднини, близки, познати, съседи и не задължително материално. Знайте, че не само парите въртят света.

2. Започнете по-често да каните гости. Оказвайте има внимание. Правете им малки подаръци, дори символични. Вниманието към другите ще ви зареди с положителни емоции.

3. Не се отъждествявайте със собствения си страх от бедност. Погледнете на него отстрани, безпристрастно. Така ще увеличите дистанцията между себе си и страха и така по-лесно ще излезете от колелото на затрудненото положение.

Просто затворете кранчето с кислород на страха и ще се почувствате щастливи.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Страх и стрес и гняв“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2022 октомври 2022 Ноевмври 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.