Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Урокът на Великия Пост

* Само храната, приета заради Бога, може да бъде животворна

* Ние ядем, за да живеем, но не живеем в трепет

Какво е Постът за нас, християните – участието в постния опит на Самия Христос, чрез който Той ни е освободил от пълната зависимост от храната, материята и света. Това освобождение в никакъв случай не може да бъде пълно. Ние още живеем в греховен свят, в света на Ветхия Адам, и представлявайки част от този свят, все още зависим от храната. Но тъй като смъртта, през която трябва да преминем, е победена от Смъртта Христова и е станала преход към живот, храната, която вкусваме, и животът, който тази храна поддържа, може да стане живот в Бога и за Бога.

Част от нашата храна вече е станала „храна на безсмъртието“ – Тялото и Кръвта на Самия Христос. И даже всекидневният ни „хляб насъщен“, който получаваме от Бога, може да стане в този живот, в този свят, нещо, което поддържа и

укрепва нашето общение с Бога, а не ни отделя от Него.

Само че единствено Постът може да осъществи това преобразование и да ни даде същинското доказателство, че нашата зависимост от храната и материята не е окончателна и абсолютна и че в съединение с молитвата, благодатта и служенето на Бога тази зависимост пожелава да стане духовна. Всичко това означава, че разбран както трябва, в своето същинско значение, Постът е единственото средство за възстановяване в човека на неговата истинска природа. Това не е теоретично, а практическо и реално предизвикателство към великия Лъжец, който ни е убедил, че зависим само от хляба, и е построил цялото човешко знание, наука и съществуване върху тази лъжа. Именно Постът изобличава тази лъжа. Ако човек е гладен, но разбира, че наистина може да не зависи от глада, да не загине от него, а да го превърне в източник на духовна власт и победа, тогава няма да остане нищо от онази голяма лъжа, в която живеем от времето на Адам.
Светът и храната са били създадени, за да може посредством тях човекът да общува с Бога. И само храната, приета заради Бога, може да бъде животворна. Сама по себе си храната не съдържа в себе си живот и не може да го произвежда. Само Бог притежава живот и Сам Той е животът.

В храната жизненото начало е Бог, а не калориите.

По този начин да бъдеш живо същество, да знаеш Бога и да бъдеш в общение с Него – това е една и съща реалност.

И безмерната трагедия на Адам се състои в това, че той я е вкусил, скривайки се от Бога, извън Него, за да стане независим от Него. И е направил това, защото е повярвал, че храната съдържа живот сама по себе си и че вкусвайки от тази храна, може да стане като Бог, тоест да притежава живот в самия себе си. По-просто казано: той е повярвал в храната, докато единственият предмет на вярата, доверието и увереността е Бог и само Бог. Земният свят и храната са станали негови богове, извор и начало на неговия живот. Той е станал техен роб.

Христос е новият Адам. Той е дошъл, за да унищожи болестта, вселена от Адам в живота,

да възстанови човека за истинския живот.

Затова и започва своето земно служене с Поста. “И като пости четирийсет дена и четирийсет нощи, най-сетне огладня.” /Мат. 4:3/.

Сатаната е дошъл при Адам в рая; той е дошъл и при Христос в пустинята. Двама гладни са чули неговите думим: яж, защото твоят глад показва, че изцяло зависиш от храната, че твоят живот е в храната. Адам повярвал и започнал да яде; Христос отхвърлил това изкушение и казал: не само с хляб ще живее човек, но и с Бог. Той отхвърлил всемирната лъжа, внушена от Сатаната на целия свят и превърнала се в неподдаваща се на обсъждане, очевидна истина, основа на целия човешки светоглед, основа на науката, медицината и може би дори на религията.

Отхвърляяки тази лъжа, Христос е възстановил вярното съотношение между храната, живота и Бога – онова съотношение, което Адам е нарушил и което ние все още нарушаваме всеки ден.

Александър ШМЕМАН

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Юли 2022 август 2022 Септември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.