Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За интелекта

За интелекта » За интелекта

Вегетарианство и икономика

* Заради една пържола гладуват 45 души

* Производството на месо е най-големият замърсител на околната среда

От икономическа гледна точка месото е твърде нерентабилна храна. Заради производството на месо зърното, с което биха могли да се изхранят хората, се дава за храна на добитъка. След направените проучвания Американското Министерство на земеделието е установило, че над 90% от всичкото зърно, което се произвежда в Америка, отива за изхранване на добитъка – крави, свине, агнета и пилета; или срещу всеки 16 кг зърно, което отива за храна на добитъка, получаваме 1 кг месо. Във Великобритания съответната цифра е 85%.

Изобщо, преработването на зърното в месо е едно невероятно разхищение. В книгата си “Диета за една малка планета” Франсис Мор Лапе ни кани да си представим, че сме седнали пред една 200-грамова пържола. “А сега си представете – продължава авторът – че в стаята са насядали още 45 души с празни паници пред себе си. За сметка на вашата пържола всичките празни паници биха могли да се напълнят с ястия от зърнени храни.”
Развитите страни похабяват на само собственото си зърно за храна на добитъка. Те

експлоатират богатите на протеини растителни храни и на бедните страни.

Д-р Георг Боргстрьом, специалист по хранителна география, преценява, че една трета от африканското производство на фъстъци, /а те имат същото съдържание на белтък, както и месото/ отива в стомасите на говедата и птиците в Западна Европа.

В слабо развитите страни на глава от населението се падат средно 200 кг зърнени храни годишно, като повечето от тях се консумират в естествен вид. Според световноизвестният авторите по храните Лестер Браун, средният европеец и средният американец

изразходват по 1000 кг, като над 90% от това количество се дава за храна на животните.

Средният месояден европеец или американец, подчертава Браун, изразходва 5 пъти повече храна от средния колумбиец, индиец или нигериец.

Въз основа на подобни факти експерти по изхранването подчертават, че проблемът за световния глад е изкуствен. Дори и сега се произвежда предостатъчно храна за всички хора на планетата, но ние я похабяваме. Джийн Майер, специалист по храненето от Харвард, смята, че ако се намали производството на месо само с 10%, ще остане достатъчно зърно, за да се прехранят 60 млн. души.

Другата цена, която плащаме за месоядството, е

унищожаването на околната среда.

Силно заразените отточни води от кланиците и оборите са едни от основните източници на замърсяването на реките и потоците. Става все по-очевидно, че запасите от прясна вода на планетата не само се замърсяват, но се и изтощават, а месната промишленост е особено разхитителна в това отношение. Георг Боргстрьом посочва, че отглеждането на добитък създава 10 пъти повече замърсявания от битовите отпадъци и 3 пъти повече от промишлеността.

В книгата “Население, ресурси, природна среда” Пол и Ан Ерлих показват, че за отглеждането на 1 кг жито са необходими 60 литра вода, докато производството на 1 кг месо изисква между 2500 и 6000 литра вода.

В далечната 1973 г. в. “Ню Йорк Пост” разкри шокираща злоупотреба с водата: една голяма кланица за птици в САЩ е ползвала 350 млн. литра вода дневно – количество, достатъчно за един град с население 25 хил. души. Днес сигурно тези цифри са още по-шокиращи.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За интелекта“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 25 юни /петък/ от 19:15 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Май 2021 юни 2021 Юли 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Пости Пости
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.