Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За интелекта

За интелекта » За интелекта

Богатството не винаги е порок

* Независимо какво има или върши човек, стига да е от сърце и да го прави за доброто на другите, той е благословен

Анатхапиндика, човек, притежаващ огромно богатство, наречен “Покровител на сираците и Другар на бедните”, разбрал, че Буда се е спрял в бамбуковата горичка недалеч от Раджагрихи, незабавно се отправил към Него. Благословеният веднага забелязал чистотата на неговото сърце и го приветствал с благи думи. Анатхапиндикса попитал:
“Аз виждам че Ти си Буда, Благословения, и искам да открия пред Теб сърцето си. Изслушай ме и ме посъветвай как да постъпя. Моят живот е изпълнен с работа и аз се сдобих с огромно богатство, аз съм обкръжен от грижи. Въпреки това аз обичам своята работа и се трудя с голямо усърдие. Много хора работят при мен и благосъстоянието им зависи от успеха на моите предприятия. Но съм чувал, как Твоите ученици възхваляват благодатта и радостта на отшелническия живот и осъждат светската суета.

Благословеният, казват те, се е отказал от своето царство и е намерил праведния път и по този начин е дал пример на всички как да достигнат Нирвана. Моето сърце жадува да постъпи справедливо и да стане благословение за всички мои близки. Затова искам да Те попитам, длъжен ли съм да се откажа от моето богатство и моите работи и подобно на Теб да избера да заживея без дом, за да достигна благодатта и праведния живот?”

Буда отговорил: “Благодатта на праведния живот достига всеки, който следва Пътя на Осемте Стъпала. Този, който е привързан към богатството, по-добре е да го остави, отколкото да позволи да отрови с него сърцето си, но онзи, който не е привързан към богатството и който, имайки го, праведно го употребява, ще бъде благословен от своите близки. Аз ти казвам – съхрани своето положение и още по-усърдно приложи своето умение в твоите работи. Не живота и не богатствата, и не властта правят от човека роб, но само неговата привързаност към живота, богатството и властта. Отшелникът, който напуска света, за да води безгрижен и бездеятелен живот, нищо няма да постигне.
Защото животът в леност е отвращение и немощта на силата трябва да се презира.

Дхарма Татхагат изисква всеки човек да се освободи от илюзията на своето его, да очисти своето сърце и да се откаже от жаждата за наслаждения като води праведен живот. И каквото и да прави човек – дали ще бъде занаятчия, търговец или воин, или да се отрече от света и да посвети живота си в молитвено съзерцание – нека вложи цялото си сърце в своята работа, нека да бъде усърден и деятелен. И ако бъде като лотос, който расте във водата и въпреки това си остава незасегнат от нея, ако той е активен в своя живот, без да изпитва завист и ненавист, ако води живот не за услаждане на своето его, но само за истината, тогава радостта, мирът и благодатта несъмнено ще пребъдат в неговото съзнание”.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За интелекта“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.