Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » Минералотерапия

Ролята на калия за организма

* Недостигът на този елемент може да доведе до сериозни последици за целия организъм

В човешкия организъм се съдържат около 140 г калий - 98,5 на сто се намира в клетките, 1,5 на сто – извън тях. Това е най-важният вътрешноклетъчен елемент, който активира функциите на редица ферменти.

Намаленото съдържание на калий обикновено води до астения – физическо и психическо изтощение, бърза умора; нарушена функция на бъбреците и надбъбречните жлези, риск от нарушаване на обменните процеси и проводимостта на миокарда, нарушава се регулирането на артериалното налягане. Калиевите йони поддържат автоматизма на сърдечната дейност и ако са недостатъчно, се стига до сърдечни заболявания. Важно е да се знае, че недостигът на калий предизвиква и развитие на ерозивни процеси в слизестите обвивки: язва, ерозивен гастрит, ерозия на маточната шийка; намалява работоспособността, забавя зарастването на рани, води до нарушаване на нервно-мускулната проводимост.

Калият влияе върху колоидното състояние на тъканите,

като снижава хидратирането на тъканите белтъци и съдейства за извеждане на течността от организма. Съществена е ролята му и за жизнената дейност на клетките. Той повишава енергийният им баланс. Американски учени са установили, че добавянето на калий в менюто на космонавтите значително подобрява обмяната на веществата.

При някои физиологични процеси калият се явява като антагонист на натрия и затова допълнителната му употреба води до извеждане на натрия от организма. Питейна вода с повишено съдържание на калий спомага за засилване на диурезата и ускорено освобождаване на натрий, което е много важно при бъбречна недостатъчност.
Калият играе основна роля и за регулирането на секрецията на солната киселина и се отделя в стомаха заедно с нея. Повишеното му присъствие в стомаха може да наруши осмотичното налягане и така да понижи секрецията на солна киселина.

Много болни премахват повишената киселинност на стомашния сок /причината на неприятни киселини/ с алкални минерални води, а понякога и просто със сода за хляб. Но това е временно решение на проблема. При подобно лечение може с години да се пие минерална вода и да не се стигне до излекуване. Оказва се, че повишената киселинност на стомаха може да се оправи сравнително бързо /в течение на 2-3 седмици/ чрез

засилено приемане на калий.

Това може да стане чрез питейна вода, съдържаща калий, или чрез хранителни продукти като стафиди и сушени кайсии /50-100 г на денонощие/.

Мнозина смятат, че повишената киселинност на стомашния сок е признак на общото подкиселяване на организма, но това не е така. В стомаха може да има киселини, а в същото време кръвта да е алкална с всички произтичащи от това последици.

В Пакистан, където живеят дълголетниците от долината Хунза и водата е много мека, калий се доставя чрез кайсиите, които сушат за зимата. Сред този народ е популярна необичайната за нас поговорка: “Жената хунза няма да тръгне след любимия си натам, където не растат кайсии.”

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Минералотерапия“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2022 ноевмври 2022 Декември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.