Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За интелекта

За интелекта » За интелекта

Люлката на живота и пулсът на Вселената

* Ние сме неразривно свързани с всеки атом на природата и Космоса

* Нашата родина са далечните космични простори

В наши дни в областта на науките за природата се извършва процес, който е от голямо значение, а именно: прилагането на методите от едни науки към други и синтетично обединяване на различни науки в едно. Все по-плътно и по-плътно се свързват математиката, физиката, химията, биологията и тъй нататък.

Но има области в науката, където лъчите на този благодатен синтез проникват с огромни затруднения. Редица науки отстояват с огромно упорство своята независимост, пазят многолетните си позиции и граници въпреки зачестилите атаки на “противниците” – натрупаните нови факти, откритите нови закони.

В същото време някъде дълбоко спотаени в подземните пластове на човешката мисъл малко по малко се натрупват

наблюдения от огромна важност и съзряват първоначалните пориви за грандиозни обобщения в бъдещето.

И ако някой, стоящ на повърхността на този оживяващ океан, се надсмива зло и язвително над усилията да се свърже светът на астрономичните със света на биологичните явления, то в дълбочината на човешкото съзнание от хилядолетия зрее вярата, че тези два свята несъмнено са свързани един с друг. Тази вяра, постепенно обогатявайки се с наблюдения, прераства в знание. Нас вече престава да ни учудват и най-удивителните факти, и най-изумителните открития.

Сега можем да кажем, че в науките за природата идеята за единството и взаимната връзка между всички явления в света, както и възприемането на света като неделимо цяло никога не са достигали онази яснота и дълбочина, каквато малко по малко се постига в наши дни.

Но науката за живия организъм и неговите прояви все още е чужда на разцъфтяващата универсална идея за единство на всичко живо с цялото мироздание. Създава се впечатление, че органичният свят сякаш е изтръгнат от природата, поставен насила над нея и извън нея. За живото съгласно тези възгледи съществува само една среда – само живо. А със заобикалящия го свят, тоест с цялата природа, може някак да не се съобразява, тъй като живото е победител на мъртвото. При такива възгледи живото престава да бъде реалност и се превръща в абстракция, геометрична форма или математичен знак. Уви, това е вече толкова характерно, че убеждението се руши едва тогава, когато

над живото се разразяват стихийни катастрофи или световни катаклизми.

Само тогава, когато милиони човешки живота в един миг са отнесени от разтопената лава или от вълните на океана, а може и от земетресение, или когато цели области загиват от глад, само тогава човек смътно започва да осъзнава нищожеството на своята физическа организация пред физическите сили на природата.

А между другото винаги, от началото на вековете, както в бурните, така и в мирните епохи на съществуването си живото е свързано с цялата заобикаляща го природа чрез милиони невидими, неуловими връзки – свързано е с атомите в природата чрез всички атоми на съществото си.

Всеки атом на живата материя се намира в постоянно, непрекъснато съотношение с трептенията на атомите от околната среда – природата; всеки атом от живото резонира на съответните трептения на атомите в природата. Според тези възгледи самата жива клетка е като най-чувствителен апарат, който регистрира в себе си всички явления в света и се отзовава на тези явления чрез съответни реакции на целия организъм.
И така възниква главният въпрос, можем ли да изучаваме организма като нещо обособено извън космично-телуричната среда? Не, не можем, тъй като живият организъм не съществува отделно от тази среда и

всичките му функции са неразривно свързани с нея.

Безкрайно голямо е количеството и безкрайно разнообразно е качеството на физикохимичните фактори в заобикалящата ни от всички страни среда - природата. В космичното пространство се зараждат мощни взаимодействащи сили. Слънцето, Луната, планетите и безбройните небесни тела са свързани със Земята чрез невидими връзки.
Най-голямо влияние върху физическия и органичния живот на Земята оказва радиацията, насочваща се към нея от всички страни на Вселената. Тази радиация свързва външните части на Земята непосредствено с космичната среда, сродява я с нея, постоянно си взаимодейства с нея и затова ликът на Земята, и животът, който го изпълва, са резултат от творческото въздействие на космичните сили. Ето защо строежът на земната обвивка, нейната физикохимия и биосфера са проява на строежа и механиката на Вселената, а не случайна игра на местни сили. Науката безкрайно широко разтваря границите на нашето непосредствено възприемане на природата и на нашето светоусещане. Не Земята, а космичните простори стават нашата родина и ние започваме да усещаме в цялото й истинско величие колко значими са за земното битие и преместването на далечните небесни тела, и движението на техния небесен посланик – радиацията.

Александър ЧИЖЕВСКИ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За интелекта“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

август 2022 септември 2022 Октомври 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.