Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Гимнастика

Аюрведа и упражненията за тялото

* Те трябва да балансират целият организъм, ума и тялото

* Защо сме се превърнали в чужденци за своите тела

* Ролята на всекидневната разпходка

От аюрведическа гледна точка много от упражненията, препоръчвани днес се приближават доста малко до идеала. Защо се нуждаем от физическа дейност на първо място? Чарака – най-великият писател на древноиндийската наука за здравето Аюрведа, е дал следният отговор: “От физическите упражнения човек получава лекота, работоспособност и стимулиране на храносмилането.” Аеробиката за сърцето или вдигането на щанги за мускулите ви могат да постигнат нещо много ограничено, те не са достатъчно всеобхватни дейности, за да отговарят на описанието на Чарака. Идеалът е да се балансира целият човешки организъм, ума и тялото. Важно е също така

упражняването да дава повече енергия, отколкото да отнема –

съображение, което хората са склонни да пренебрегват.

Едно много просто упражнение – разходката – се доближава до идеала, защото е естествена дейност, която удовлетворява всички доши. Вата-типовете намират, че дългите разходки ги успокояват. Питтите реагират доста различно. Те обичат да забавят ход след препускането, което често преобладава през работния им ден. Кафите се чувстват стимулирани и по-леки; една енергична разходка прочиства всяко малко задръстване, което може да се е натрупало и подобрява типично бавното им храносмилане. По тези причини една от главните препоръки е половинчасовата всекидневна разходка. Така че изпотяването, напрягането и “помпането” на мускули не е добрият вариант. Всяко упражнение е предназначено преди всичко да изкове една

силна връзка между самия него и неговото квантово механично тяло – по този начин те стават мощен инструмент за балансиране. Ние наричаме този подход “тридошови упражнения”, тоест те са подходящи и за трите доши.

* Слънчев поздрав /Сурия Намаскар/ - сутрешни упражнения, които комбинира изпъване и балансиране; придават сила и красота.

* Невро-мускулно интегриране – серия от йогийски упражнения /асани/.

* Балансирано дишане – проста форма на Пранаяма и различни йогийски дихателни упражнения.

/Посочените упражнения се изучават и практикуват в Курса по Йога към Здравен център “Дар” – бел. ред/.

Изпълняването им в съчетание с медитацията, на която те идеално подхождат, издига интеграцията ум-тяло до ново равнище. Защото тези упражнения са естествена и приятна форма на дейност, която е добре приветствана от трите доши. Немаловажно е, че те могат да се изпълняват от всички възрастови групи с различна степен на подготовка.

Още при първото занимание хората откриват близостта, която природата е установила между осъзнаване и физиология. Тялото не е просто ходеща черупка. То е вашето аз, облечено в материя. Връщането на усета за тази близост вдъхва много увереност и изпълва с радост – особено тези, които са изоставили упражненията и са станали наистина като чужденци за своите тела.

Дийпак ЧОПРА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Гимнастика“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.