Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За семейството

За семейството » За вас, родители!

Как не трябва да лекуваме детето

* Ако е болно, не му пречете да оздравее

Не търсете във всяка болест или травма нечия вина, в това число и своята. Не за всяка беда има вина. Не всичко знае науката, не всичко може медицината. Има цяла бездна от тайни причини, има и случайности, дори и при правилен начин на живот. Има нелепости, които трудно могат да бъдат разбрани; нещастия, които е невъзможно да се предвидят; дефекти на природата; удари на съдбата...Лекарството е едно – мъжество.

Не го слагайте насила в леглото, ако детето е бодро и активно дори при повишена температура, не го лишавайте от възможността да играе и да се развлича, а при незаразно заболяване – да общува с връстници. Насила в леглото – това е вредно презастраховане.

Не го увивайте и не затваряйте плътно прозорците – не претопляйте стаята, което е също вредно презастраховане. Винаги свеж въздух!

Не го хранете насила и не му натрапвайте храна.

Не го тъпчете с лекарства освен по предписание на лекаря и то в случай на сериозно заболяване. Никакви лекарства “за всеки случай! – ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНО презастраховане.

Не се стеснявайте да повикате лекар за детето. Такова презастраховане няма да навреди. Но и не го викайте без очевиден повод /и в необходимото презастраховане съблюдавайте мярка и такт/. Ако се налага детето да бъде прегледано от няколко лекари, а диагнозите и препоръките не съвпадат, необходимо е да изберете един от тях и да изпълнявате неговите предписания, дори ако ви се струва, че не са безгрешни. В медицината, както и в армията, е необходимо единоначалие или поне съгласуваност в действията на различните началства. В никакъв случай не правете на свой риск “коктейли” от различни рецепти! Прелекуването е толкова страшно, колкото и нелекуването, а понякога е и по-страшно. Като изпълнявате рецептите на всеки лекар, дори и на най-добрия,

не се разделяйте със собственото си мнения; но бъдете критични и към самия себе си!

Не го мъкнете по изследвания без очевидна необходимост /засилващо се влошаване на състоянието/.

Не създавайте обстановка на тревожно очакване на всевъзможни опасности и болести. Детето е внушаемо! Вашата нервност чрез несъзнателно внушение може да се превърне в негова невроза, да породи болести, които би могло да ги няма. Преди всичко спокойствие. Излишната нервност е по-опасна от безгрижността!

Не му досаждайте с въпроси за самочувствието му,

старайте се изобщо да не го питате, а да го наблюдавате незабележимо. Не забравяйте: всеки въпрос /както и всеки поглед, всяка въздишка, всяко движение/ е пряко или косвено ВНУШЕНИЕ. Не му пречете да оздравее!

Не му угаждайте прекалено по време на боледуване.

Внимавайте детето да не остане с впечатлението, че боледуването е изгодно. Това крие опасност и от разваляне на характера, и от много допълнителни болести. Подаръци, ласки, похвали – само до степента, която е необходима за поддържане на спокойствието и увереността в оздравяването. Не отменяйте задълженията, които детето може да изпълни в това състояние, тоест без пренапрягане и вреда за здравето /уроци, разтребване на стаята, ако например трябва да бъде няколко дни у дома след лек грип/.
Ако отнесем всичко това към себе си, ще разберем как не трябва да се боледува.Къде свършва презастраховането и къде започва недозастраховането? Тази граница, доколкото разбирам, за всеки е различна.

Владимир ЛЕВИ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, родители!“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юни 2021 юли 2021 август 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.