Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни ценности

Чашата на Граал

* Това е чашата на Амрита или на Безсмъртието

Символично чашата на Граал се възприема не само като чаша на живота, но също така и като книга на живота, която определя живота на героя и предсказва неговото бъдеще. Та нали чашата на Граал, разглеждана от гледна точка на езотерическата наука, символизира чашата на сърцето /или сърдечния център/, която в действителност е истинската “книга на живота” на човешката душа, свещени писмена за постиженията на неговия дух и мъдростта на вековете.

Колко най – възвишени символи се събират в понятието за чашата, която в съзнанието на човечеството винаги се е свързвала със светиня. Това е чашата на Амрита или на безсмъртието, чашата на духовната красота. Тя може да бъде отъждествена с чашата на

ДУХОВНИЯ ПОДВИГ

и жертвите на всички религиозни учения, към които са се докоснали и от която са пили всичките Огнени Духове на земята, нагърбвайки се с непосилното бреме на земния живот, за да просветят съзнанието на човечеството, страдащо в своето невежество. Тази пламенна чаша на самопожертвованието са съзерцали Христос и Буда, Аполоний Тиански и Свети Сергий и други герои на духа.

“Символът на Чашата от древни времена утвърждава Служенето. Носещият Чашата е Носещият Подвига. Всичко най – високо за благото на човечеството се нуждае от този знак. Чашата на Граал и Чашата на Сърцето, отдало се на Великото Служене, е самият Космически Магнит. Сърцето на Космоса се отразява в този велик символ. Та нали Чашата притежава всички вековни ценности, които се събират около зърното на духа. И децата, и младите трябва да мислят за Чашата.”

СЪКРОВЕННИЯТ ОГЪН

на сърцето е хранил и поддържал дълбокото убеждение на всички народи, че тази чаша, като въплъщение на висшето съвършенство, някъде съществува реално, а не само в легендите и митовете. Употребяваните в религиозните култове и в магическите действия сакрални чаши пазят свидетелство за отколешно знание. И светият съд на посвещението, символизира космическото знание и владичеството на духа в гръцките и египетските мистерии, и чашата на светото причастие...

От древноевропейските народи най – ярко прозрение за освещаващата чаша на Граал се е пазило в легендите на келтите. В култовете на Зороастр е изобразена чаша с пламък. Същата пламенна чаша е гравирана върху сребърни предмети от времето на Соломон, а и по – рано.

Най – почитаемият предмет на източното съкровено знание – това е чашата на Будам която последователите на Благословения Учител считали за велика светиня. Че такава чаша на Буда е реално съществувала го потвърждават не само будийските писания, но и разказите на очевидци. Китайският пътешественик Фа Сян в своите записки описва тази чаша, която е видял в манастир, специално построен за нея.

УЧЕНИЯТА НА ИЗТОКА

твърдят, че скоро ще настъпи новата Ера на Светлината и Братството на земята именно сега, когато сгъстяването на тъмнината и безумието на неверието разрушават основите на Културата на народите, а царящото огромно напрежение на разединението заплашва с гибел. Ще съумее ли съзнанието на човечеството към началото на необикновената ера наистина да се озари, като чашата на Граал, да се запали с огъня на висшата мъдрост? И все пак най – добрите сърца на човечеството с вяра се вглеждат в бъдещето като на чудо.Действително, може би това чудо, това възпламеняване на чашата на Граал незримо вече е започнало – точно сега в най – драматичния час на нашата история; започнало е в онези много чисти и предани съзнания, които независимо от заплахите на хаоса, усещат бремето на света и осъзнават неговата причина и пламенно жадуват да му помогнат, отдавайки своите най – добри творчески помисли за труд за благото на своите братя, хората на Земята.

Защото Чашата на Граал – това е съзнанието на човека, човешкото сърце, и безкрайно ще бъде щастливо това сърце, ако съумее то да се възпамени с огъня на чистата любов към човечеството.

Рихард РУДЗИТИС

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни ценности“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.