Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Болести на устата

Какво крие устната кухина

* Много заболявания на организма водят началото си от устата

* Възпалителните процеси в областта на зъбите и сливиците често са причина за главоболие

В по-голямата си част хората мислят, че функцията на устната кухина е изключително да обработва храната. Дъвкателният апарат, вкусовата, слюнкоотделящата, защитната и сигналната дейност на устата осигуряват приемането и първичната обработка на храната. Това е главната, но не и единствената функция на устата. Тя притежава многостранни връзки с различните системи в организма благодарение на твърде тесните си контакти с главния мозък посредством троичния, блуждаещия и езично-гълтачния нерви и е една от най-важните рефлексогенни зони.

Сигналната система на устната кухина, за основа на която служи вкусовият анализатор, прави бърз и точен анализ на постъпващите в организма хранителни и нехранителни продукти. В отговор на вкусовите усещания, преминаващи в ствола на мозъка и хипоталамусната област по сетивните системи на троичния и езично-гълтачния нерв, възниква обща приспособителна реакция с участието на онези дялове на храносмилателната система, които се инервират от блуждаещия нерв. Например клинично е установено, че различните устни процедури – изплакване, жабурене, напръскване, бани на устата – оказват положително въздействие при

пародонтоза, стомашно-чревни заболявания, при болести на черния дроб и жлъчните пътища.

Доказано е, че при дразненето на зъба при изпилване води до отпускане на стомаха, а убождането на пулпата /меката тъкан на зъбната кухина/ - до свиване. Според изследователи вкарването на различни вещества в зъбната кухина предизвиква дистрофични изменения в определени участъци на тялото – белите дробове, стомаха и др. Дразненето на лигавицата на устата с топла вода понижава, а въздействието със студена вода - повишава тонуса на стомаха. При запек често се препоръчва пиенето сутрин на гладен стомах на студена вода, което усилва перисталтиката и предизвиква изхождане.

В същото време употребата на студени напитки може да предизвика не само положителни, но и отрицателни реакции на организма. Описани са пристъпи на стенокардия, изменения на кардиограмата и дори развитие на миокарда

при редица хора, след пиене на студена вода.

Установено е, че напръскването на устната кухина с намагнитена вода спомага за премахването на зъбния камък, отстранява пародонтозата, спира кръвотечението от венците или се лекува флегмонът. Като се прилагат минерални процедури в устата, “мнимо пиене”, могат да се предизвикат физиологични реакции от страна на много системи в организма. Това има голямо значение за болните с недостатъчност на кръвообръщението и болести на бъбреците, за които често е противопоказано поглъщането на големи количества течности.

Лекарите винаги трябва да помнят,

че много заболявания водят началото си от устата.

При патологични огнища в зъбите и сливиците нерядко настъпват изменения в

сърдечно-съдовата дейност, повишава се артериалното налягане, наблюдават се трофични изменения на кожата,

отслабва паметта, повишава се температурата. Случва се да настъпят и кръвоизливи в мозъка и инфаркт на миокарда. Хроничната огнищна инфекция в устата води до възникването на местни и дифузни поражения на нервната система – менингит, енцефаломиелит, радикулит, миниеров синдром и пр. Различните възпалителни заболявания на зъбите и сливиците често са източник на трайно главоболие. Известно е, че патологичните огнища в резците на горната челюст се съпровождат с болки в челната област, пораженията на кучешките зъби и кътниците – с болки в слепоочията, а пораженията на мъдреците – с болки в теменно-тилната област. При възпаление на зъбите в долната челюст главоболието може да има различен характер.

С други думи, дразненето на лигавицата на устната кухина, особено на задната стена на глътката, може да предизвика съществени промени в състоянието на болните. Положителни или обратното – с катастрофални последици.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Болести на устата“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.