Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » Природна медицина

Отравяния с гъби

Отравяния с гъби

* Кои са симптомите на отравянето

* Най-сигурното средство за предпазване е да не берем гъби, които не познаваме

Гъбите спадат към голяма група растителни организми. Освен че могат да бъдат причина за заболяване и отравяне на хора, животни и растения, те поразяват хранителни и промишлени продукти, книги, дървесни части и др. Изпълняват огромна санитарна дейност при кръговрата на веществата в природата. Гъбите се намират навсякъде по земното кълбо. Гъбните дрожди издържат до 8000 атмосфери налягане. Облъчвания с лъчи, които са смъртоносни за човека и животните, са безопасни за някои гъби. При температура над 40 градуса по Целзий по-голямата част от тях загиват.

Гъбите съдържат свободни мастни киселини – главно олеинова и палметинова, аминокиселини, липиди, азотни вещества, фосфатиди, холестерин, ферменти, микроелементи, витамини В1, В2, С, D, РР и др. съединения.

Науката за отровите и противоотровите е създадена най-напред при арабите, след което се разпространява в останалия свят. В зависимост от отровните вещества, които съдържат, гъбите се делят на три групи:

  • Гъби, съдържащи отровата фалоидин. Тук спадат зелената мухоморка, жълтата мухоморка, бялата мухоморка, волварията и др. Симптомите се получават от 10 до 30 часа след взимането на отровната гъба. При отравяния с тях се появява главоболие, виене на свят, нарушено зрение, безпокойство, стомашни болки в областта на черния дроб, обилна пот. Температурата спада на 35-36 градуса, урината е мътна и в малки количества, пулсът е неправилен. Рядко настъпва оздравяване. Отровното вещество фалоидин запазва отровността си при варене.
  • Гъби, съдържащи отровата мускарин. Тук спадат червената мухоморка, петнистата мухоморка, пантерката, вълчият зъб и др. Симптомите настъпват от половин до два часа след консумация. Отравянето се характеризира с чести повръщания и диария, главозамайване с халюцинации, сънливост. Оздравяване има, ако консумацията не е голяма.
  • Гъби, съдържащи смолисти вещества. Такива са отровната млечница, бясната гъба, дяволската гъба и др. Симптомите се получават от 10 до 40 часа след взимането на гъбата. Отравянето се характеризира с виене на свят, повръщане, диария, студена пот, изстиване на крайниците, болки в корема, бавен пулс.

Обикновено отравянето с тези гъби завършва с оздравяване, ако се вземат бързи мерки за изчистване на стомаха и червата.

Отравяния с гъби се получават не само при консумация на пресни, но и на изсушени, солени, мариновани гъби. Отровността им се намалява, ако се изхвърли водата, в която се варят или ако предварително се накиснат във вода и оцет. Това, разбира се, не е сигурно средство за премахване на отровността им. При отравяния с гъби, докато дойде лекарят, се взима медицински въглен /от аптеката/, слагат се студени компреси на главата. Не трябва да се взима лимон или оцет.

Не бива да берем гъби, които не познаваме. И да не купуваме гъби от случайни продавачи. Също не трябва да се консумират загнили, презрели, наядени от червеи или престояли гъби.

Георги ГЕОРГИЕВ, агроном

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Природна медицина“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 25 юни /петък/ от 19:15 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Май 2021 юни 2021 Юли 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Пости Пости
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.