Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Вегетативна дистония

Семейна вегетативна дистония

* Откъде започва да се руши здравето

* Болно ли е детето – търси причина в майката

*Най-често проблемите си създаваме ние самите

Наскоро позвъниха от Варна за определяне на час за преглед на семейството – мъж, жена и дете. И ето те дойдоха и чак тогава разбрах, че жената е моя отдавнашна пациентка. За първи път тя беше прекрачила прага на “Дар” преди 5 години с диагноза вегетативна дистония. Това е функционално разстройство на нервната система, което се характеризира със следните симптоми: тревожност, безпокойство, безсъние, световъртеж, главоболие, сърцебиене, вариращо кръвно налягане. Възможно е да се явят и проблеми в храносмилателната система.

При нашата пациентка всички тези симптоми бяха налице.

И най-леките физически натоварвания довеждаха до дискомфорт в организма.

Беше с намалена работоспособност, без желание за каквато и да е дейност.Тя бе подложена на постоянен стрес и всичко това бе нарушило хармонията в организма.
След назначеното лечение през първите два-три месеца се повлияваше много бавно, но след това оздравителният процес се разви невероятно бързо. Периодично се явяваше на контролни прегледи, но от 3 години не бе посещавала Здравен център “Дар”. Помислих си, какво я води отново при нас?

Сега беше дошла за преглед с редица оплаквания, но тревогата й беше най-вече за детето, което водеше на преглед, също и за съпруга. И ми разказа следното.

В семейството се беше случило радостно събитие – беше се родило момиченце. Но въпреки тази голяма радост, майката беше получила следродова депресия. След раждането на детето тя поела отглеждането му без ничия помощ, домакинството също било на нейния гръб, тъй като бащата работил от рано до късно, за да издържа семейството.

Прекалената натовареност я довела до пълен дискомфорт и безразличие към живота.

Усмивката изчезнала от лицето й, завладели я песимистични мисли. Тя сподели и друго. При изключителната си натовареност и загриженост с отглеждането на бебето, тя не отделяла нужното внимание на другото, по-голямото дете. Ученик в 4-ти клас, натоварено доста в училище, не спортувало, не играело с приятели и не получило необходимата топлина и майчина ласка, детето се затворило в себе си. В резултат на всичко това детето дойде на преглед с две оплаквания – нощно напикаване и тикове в областта на лицето. Разтревожените родители ми обясниха, че идването им е изключително заради него.
При прегледа на детето установих, че както и при майката, само функционални промени на нервната система и вътрешна интоксикация. Бъбреците бяха в много добро състояние. Очевидно причината за нощното напикаване бе неврогенна.

Аз често казвам: неспокойна майка – неспокойно дете.

И винаги когато дойде дете с такива проблеми, най-напред консултирам майката. Този случай не бе изключение.

Направих лечебен план за детето, като включих в него масаж с акупресура, музиколечение, психотерапия, фитотерапия, физически упражнения, туризъм. И обясних на майката, откъде идват здравните проблеми на нейното дете.

Дойте ред и на бащата за преглед. Той показа същите симптоми на вегетативна дистония. Причината бе в прекомерното натоварване в работата, съпроводено с несигурността в утрешния ден, стреса. Наложително бе да промени режима на труд и почивка, да приложи оздравителната мощ на позитивното мислене.

Два часа бяха необходими за прегледа и наставленията за цялото семейство. Диагнозата на фамилията, ако мога така да се изразя, бе вегетативна дистония. Да, това семейство имаше всичко, за да бъде щастливо, освен щастието. То бе разпиляно нейде в постоянното бързане, прекомерната работа, липсата на време, за да се създаде уют и хармонични отношения в дома.

Много говорих как да настъпи промяната

и завърших с думите: “Върнете се във вашия хубав дом, прегърнете се и докоснете бебето в кошчето – това малко слънчице, което ще ви озари с радост, с надежда и ще прогони тъжните и негативни мисли.”

Наистина, колко малко му трябва на човек да осъзнае това, за да се радва на живота.
Този случай сигурно не е единствен и за сетен път доказва, че ние трябва да живеем по законите на природата, за да постигне хармония в себе си и с околните. И всичко останало, включително и здравето, ще се приложи.

Д-р Румяна ЦАНКОВА


 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Вегетативна дистония“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2022 октомври 2022 Ноевмври 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.