Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Йога

Йога » Йоготерапия

Истините за грипа и болестите

* Всички болести имат психическа основа предупреждава Агни Йога

* Кои са причините за болестите и епидемиите и как човечеството може да ги избегне

Да започнем с едно от най-разпространените епидемични заболявания – грипа. За сега знаем със сигурност, че той, особено неговият вирус, независимо с какво екзотично име ще бъде назован, е много коварен. Грипът ту изчезва, ту отново се появява в някои от безбройните си превъплъщения или просто се повтаря. И това се случва неизменно още от времето, когато съвременната медицинска наука го идентифицира през 1933 година. Оттогава е и нейното безсилие да се справи с него.

И до днес с грипния вирус се водят люти битки, харчат се милиарди долари, но ефикасни резултати няма – хората винаги са жертва, а победителят е той. Отначало лекарите се надяваха с помощта на антибиотици да омаломощят вируса, но той и от тази схватка излезе победител, обаче още по-мощен, неуязвим и непредвидим. И се разбра, че антибиотиците в случая изобщо не вършат работа. Ваксините само го следват. Ще отмине и бумът с изкуствените витамини и с множество други фармацевтични артикули в аптеките.

Независимо от предпазните мерки за среща с грипа, независимо от равнището на здравеопазването на дадената страна

епидемиите всяка година се разрастват и все по-многочислени стават неговите жертви, особено след усложненията.

Възниква въпросът: възможно ли е някога този вирус да бъде озаптен с използваните досега средства? Преди време печатът гръмна с новината, че според проф. Чандра Викрамадингх, грипът е дошъл от космоса. И дали тогава можем да го лекуваме със земни средства? За мнозина е ясно едно – в аптеките няма и не ще има лек от тази коварна болест. Коварна не само поради своя характер, а най-вече защото често дава неприятни усложнения.

Между 1924 и 1938 г. на бял свят излиза поредицата от 14 книги, наречена “Живата етика” или “Агни Йога” – послание на мъдреците от Шамбала, дошло до нас благодарение на Елена Рьорих. В тези книги, събрали мъдростта на Земята и Космоса, се дава отговор и на този въпрос, но в съвсем друга светлина. Нека проследим мъдрите слова и съвети.

Причините за болестта

“Агни Йога идва навреме. Иначе кой би казал на хората, че грипните епидемии трябва да бъдат лекувани с психична енергия? Кой би обърнал внимание на новите душевни и мозъчни заболявания и разстройства на съня? Нито проказата, нито старата форма на чумата, нито холерата са страшни, за тях съществуват предпазни мерки, но следва да се замислим за новите врагове, създадени от съвременния начин на живот. Срещу тях не могат да се прилагат старите средства, но новият подход ще бъде създаден чрез разширяване на съзнанието. Може да се проследи как вълните на заболяванията са преминавали в продължение на хиляди години. По тези таблици може да бъде съставена интересна таблица на човешките отклонения, защото болестите, разбира се, показват отрицателната страна на нашето съществуване.

Надявам се, че будните умове своевременно ще се замислят върху това. Късно е да се прави помпа, когато къщата вече е в пламъци.” /Агни Йога, параграф 492/.

“...Възпалението на слизестите ципи се е превърнало в бич за човечеството. Отровената атмосфера поразява тъканта. Невъзможно е да си представим колко разнообразни са признаците за тази болест на века. Хората се опитват да припишат забелязаните симптоми на вече известните им болести, но те не могат да разберат цялата особеност на епидемиите.” /Братство, част ІІ, параграф 435/.

“...Човечеството само си е създало и увеличило своите болести. Не е леко да си представим колко поколения трябва да преминат, за да се изживеят всички зарази. Не само лекарите, но и всички хора са длъжни да се съгласят за изтребването на всички болести. Неразумно е да се мисли, че боговете са изпращали болестите като наказание. Не може да се предположи, че висшите сили са могли да подложат и виновните, и невинните на страдание. Но е очевидно, че самите хора посредством невъздържане и мърсотия са породили заразните заболявания.” /Братство, частІІ, параграф 186/.

“Космическите токове въздействат не само върху световните събития, но и върху живота на отделните хора. Могат да се видят особени заболявания и цели епидемии, които не могат да бъдат обяснени с обичайните причини. Може да се забележи как хората стават възприемчиви към простудата и към неочакваните нервни болки. Самото лекуване на тези особени поражения на организма изискват особени мерки.”

“Ние вече говорихме за епидемиите на слизестите ципи, такова въздействие също трябва да бъде отнесено към въздействието на космическите токове, но усилено от земния смут.” /Братство, част ІІ, параграф 123 и 462/.

“Напразно много лекари обясняват заболяванията с чисто физически явления. Простуда, туберкулоза, хрема, червено гърло и много други болести имат преди всичко нервен произход.” /Братство, част І, параграф 191/.

“Причината за болестите са в корена на връзката между физическия и астралния свят. Тялото отразява всички следствия на произтичащото във всички светове и недра на Космоса...Връзката между телата и взаимодействието между токовете трябва да бъдат изследвани, защото е невъзможно точно да се определи състоянието на организма и неговите болести, без да бъде установено огненото следствие.” /Огнен свят, част ІІІ, параграф 294/

Лечение и профилактика

“Болестта е от греха” – казва Писанието. Ще кажем – болестта е от несъвършенството между миналото и настоящето. Нужно е да се знае как да се пристъпи към лечението на болестта. За огорчение на всички лекари усъвършенстването ще бъде истинската профилактика. Може да се разбере, че усъвършенстването започва от сърцето и има не само пространствено, но и тясно материално значение.” /Сърце, параграф 96/.

“Неопитните лекари се стремят да вкарат болестта навътре, за да може макар и временно да се избегнат опасните признаци – по този начин се образуват разсадници на болестите.” /Братство, част І, параграф 172/.

“Човек трябва да пази здравето си по три начина. Първо, своето здраве, след това здравето на планетата и накрая – надземното здраве. Последното не е хипербола...” /Братство, част ІІ, параграф 525/.

“Болестите биват свещени, кармични и допуснати. Първите два вида са ясни, но именно в книгата “Йерархия” следва да споменем за допуснатите. Кой или какво допуска тези болести? Разбира се, невежеството и ужасът на неосъзнаването. Малко е да не се мисли за тях – децата също не мислят, но се заразяват. Необходима е съзнателна защита чрез изграждане на непробиваема броня от нервни излъчвания. Съзнателно действащият народ пресича дори големите епидемии.” /Йерархия, параграф 411/.

“Не бива да се мисли, че може да се намери универсално лекарство срещу болестите, които имат хиляди причини...” /Огнен свят, част І, параграф 127/.

“Човешкият организъм при естествени условия може отлично да се бори с болестите. Значи трябва да се разбере какъв трябва да бъде този организъм и какви – условията. Необходимо е да си припомним от древността, че болните хора са избирали усамотението и са общували само с природата. Мислителят казваше: “Даже кучето на търпи да го безпокоят когато е болно, нима човек е по-лош от кучето?” /Братство, част ІІ, параграф 340/.

“Никой не знае кога възпалението ще прерасне в поражение на тъканта с произтичащите от това последствия. Може би възпалението ще затихне и ще се разсее, но и този процес трябва да бъде наблюдаван. Ще препоръчаме най-простата неразяждаща храна, но храненето е необходимо, за да може организмът да има достатъчно жизненост...Въобще слизестите ципи са посредници на най-разнообразни функции на организма и те първи възприемат наситеността на обкръжаващата среда.” /Братство, част ІІ, параграф 435/.

“Вече не е далеч бъдещето, когато най-различни болести ще бъдат лекувани чрез нервни въздействия. Лечението ще върви по пътя, който дава съзнанието. Ще се разбере, че и най-нелечимите заболявания могат да бъдат спрени чрез въздействие върху нервите и обратното – без грижа за нервните сили и най-малкото и невинно заболяване може да израсне до опасни размери.” /Братство, част ІІ, параграф 191/.

Предупрежденията и изходът от епидемиите са дадени. Нека имаме уши да ги чуем и разум да ги приложим.

А иначе болестта идва и си отива, за да даде място на друга, може би още по-коварна и жестока. И тогава се изправяме пред избора – с какво и как ще я посрещнем? И въобще защо я допускаме и не е ли вече време изобщо да се откажем да боледуваме? Отговорът е в самите нас.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йоготерапия“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.