Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни ценности

Възкресение Христово – Пасха

Възкресение Христово – Пасха

* Великият Пост – Пътят към Пасха

Когато човек се стяга за път, той трябва да знае целта на своето пътуване. Такъв е случаят и с Поста. Постът е най-вече духовно пътуване, а неговата цел е Пасха, „Празникът на празниците“. Той е подготовката за „осъществяването на Пасха, за истинското откровение“.

Има ли нужда да обясняваме, че Пасха е много повече от обикновен празник, много повече от ежегодното ознаменуване и почитане на минало събитие? Но за какво е тази радост? Защо ние можем да пеем по време на пасхалната утреня: „И сега всичко се изпълни със светлина: и небето, и земята, и преизподнята“? В какъв смисъл „празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушението адово, вечното начало на другия живот“?..

Всички тези въпроси имат един-единствен отговор: НОВИЯТ ЖИВОТ, който преди две хиляди лета възсия от гроба, е бил дарен на всички вярващи в Христа. Той ни е бил дарен в деня на нашето кръщение, когато по думите на ап. Павел „се погребахме с Христос чрез кръщението в смъртта, та както Христо възкръсна от мъртвите...тъй и ние да ходим в обновен живот“.

И така на Пасха ние празнуваме Възкресението Христово като особено събитие, което се е случило и продължава да се случва с нас; защото всеки от нас е получил дара на новия живот. Получил е способността да приеме този нов живот и да живее чрез него. Този дар променя радикално нашето отношение към всичко в света, включително и към смъртта. Той ни дава възможност с радост да твърдим: „Няма смърт!“

Разбира се, тук и сега ние все още се срещаме лице в лице със смъртта и един ден тя ще ни потърси. Но ние вярваме, че чрез Своята собствена смърт Христос е изменил самата същност на смъртта. Превърнал я е в ПРЕХОД, в пасхален празник, в Пасха – преход в Царството Божие. За да стане най-великата от трагедиите в окончателна победа, „смертию смерт поправ“. Той ни е направил съучастници в Своето Възкресение. Ето защо в края на Пасхалната утреня ние казваме: „Христос възкресе и животът царства! Христос възкресе и мъртви повече няма.“

И сме разбрали самия Бог, защото сме се върнали към Него. И в Него – към всичко, което Той ни е дал по Своята безкрайна любов и милосърдие. Затова и пеем в Пасхалната:

Сега всичко се изпълни със светлина,
И небето, и земята, и преизподнята;
Да празнува всяка твар възкресението Христово,
В Него да се утвърждава...

Не ни лишавай от тази надежда, Чoвеколюбче!

Александър ШМЕМАН

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни ценности“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Февруари 2023 март 2023 Април 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.