Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни ценности

Възкресение Христово – Пасха

Възкресение Христово – Пасха

* Великият Пост – Пътят към Пасха

Когато човек се стяга за път, той трябва да знае целта на своето пътуване. Такъв е случаят и с Поста. Постът е най-вече духовно пътуване, а неговата цел е Пасха, „Празникът на празниците“. Той е подготовката за „осъществяването на Пасха, за истинското откровение“.

Има ли нужда да обясняваме, че Пасха е много повече от обикновен празник, много повече от ежегодното ознаменуване и почитане на минало събитие? Но за какво е тази радост? Защо ние можем да пеем по време на пасхалната утреня: „И сега всичко се изпълни със светлина: и небето, и земята, и преизподнята“? В какъв смисъл „празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушението адово, вечното начало на другия живот“?..

Всички тези въпроси имат един-единствен отговор: НОВИЯТ ЖИВОТ, който преди две хиляди лета възсия от гроба, е бил дарен на всички вярващи в Христа. Той ни е бил дарен в деня на нашето кръщение, когато по думите на ап. Павел „се погребахме с Христос чрез кръщението в смъртта, та както Христо възкръсна от мъртвите...тъй и ние да ходим в обновен живот“.

И така на Пасха ние празнуваме Възкресението Христово като особено събитие, което се е случило и продължава да се случва с нас; защото всеки от нас е получил дара на новия живот. Получил е способността да приеме този нов живот и да живее чрез него. Този дар променя радикално нашето отношение към всичко в света, включително и към смъртта. Той ни дава възможност с радост да твърдим: „Няма смърт!“

Разбира се, тук и сега ние все още се срещаме лице в лице със смъртта и един ден тя ще ни потърси. Но ние вярваме, че чрез Своята собствена смърт Христос е изменил самата същност на смъртта. Превърнал я е в ПРЕХОД, в пасхален празник, в Пасха – преход в Царството Божие. За да стане най-великата от трагедиите в окончателна победа, „смертию смерт поправ“. Той ни е направил съучастници в Своето Възкресение. Ето защо в края на Пасхалната утреня ние казваме: „Христос възкресе и животът царства! Христос възкресе и мъртви повече няма.“

И сме разбрали самия Бог, защото сме се върнали към Него. И в Него – към всичко, което Той ни е дал по Своята безкрайна любов и милосърдие. Затова и пеем в Пасхалната:

Сега всичко се изпълни със светлина,
И небето, и земята, и преизподнята;
Да празнува всяка твар възкресението Христово,
В Него да се утвърждава...

Не ни лишавай от тази надежда, Чoвеколюбче!

Александър ШМЕМАН

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни ценности“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2022 ноевмври 2022 Декември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.