Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Болки в гърба

Болките в гърба – нов прочит

* Първопричината за болките

в гърба, раменете, врата, седалището и крайниците са подтиснатите емоции, стресът

* Синдромът за причинения от напрежение миозит

Повишената заболеваемост от болкови синдроми в областта на гърба, врата, раменете, седалището и крайниците създаде в развитите страни с течение на времето обществен здравен проблем с впечатляващи размери. Статистическите данни показват, че например само в САЩ близо 80 на сто от населението са били по едно или друго време засегнати от тези болезнени състояния и че всяка година се харчат по 56 милиарда долара за справяне с последиците от това повсеместно разпространено заболяване, имащо характера на епидемия.

Повечето съвременни лекари обаче имат две неправилни предубеждения, че болките в областта на гърба са в резултат от структурни аномалии на гръбнака или пък е химически или механически предизвикана слабост на мускула. Дългогодишният практически опит на американския лекар д-р Джон Сарно, професор по клинична рехабилитационна медицина в Нюйорския университет, а и на други лекари, използващи неговия метод, противоречи и на двете предубеждения. Болките в гърба, раменете и врата не са просто механически проблеми, които могат да бъдат премахнати с помощна на механически средства.

Те са свързани преди всичко с чувствата на хората, с тяхната личност и преврати в живота, свързани са с ума.

Тезата, която той поддържа е, че както всички епидемии, така и тази е резултат от неуспеха на медицината да разпознае природата на заболяването, тоест да постави точна диагноза. Всъщност става дума за това, че физическите болки се причиняват от проблемите на ума и психиката, а не само от структурните аномалии и мускулната недостатъчност. Те са в резултат от взаимодействие между умствено-емоционалната и физическата сфери на човека

Онова, което е характерно за този нов подход и метод е, че за него не са нужни някакви специални упражнения, физикална терапия, оперативна намеса, скъпи лекарства, а просто разбирането от пациента за първопричината, довела до болковия синдром.
Възниква обаче въпросът, ако структурните аномалии не са причината за болките във врата, раменете, гърба и седалището, кое тогава предизвиква тези болки?

Изследванията и клиничните опити от много години насам свидетелстват, че тези обичайни болкови синдроми са резултат от физиологична промяна в определени мускули, нерви, сухожилия и връзки, което се нарича Синдром на причинения от Напрежение Миозит /СНМ/. Това е напълно безвредно, но

потенциално много болезнено заболяване,

настъпило като резултат от конкретни, обичайни емоционални ситуации.

КОЙ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ СНМ? Може да се каже, че СНМ засяга всички възрасти, като се започне от 5-6 години нагоре. Но определено той най-често се среща на средна възраст между 30 и 60 години.

КЪДЕ СЕ ПРОЯВЯВА СНМ? Основната тъкан, засегната от СНМ е мускулът, оттам и оригиналното име миозит /„мио“ означава „мускул“/. Единствените мускули в тялото, които са податливи на СНМ, са мускулите на врата, целия гръб и седалището, известни като постурални мускули. Наречени са така, защото поддържат правилната поза на главата и торса и допринасят за ефективното използване на ръцете.

Също се засягат периферните нерви, всеки нерв във врата, раменете, гърба и седалището, създавайки понякога необичайни болкови синдроми. Един от най-стряскащите от тях е болката в гръдния кош.

СУХОЖИЛИЯ И ВРЪЗКИ. „Сега, след многогодишна практика мога да заявя – казва д-р Сарно, – че тендоналгията често е интегрална част от СНМ и в някои случаи е негова първична проява“. Обикновено са засегнати лакетът, но най-вече коляното, ходилото и глезенът, както и ахилесовото сухожилие. ПРИЧИНАТА ЗА БОЛКОВИЯ СИНДРОМ. Основната причина за болките във врата, раменете, гърба и седалището се дължат на

потиснатите отрицателни емоции, най-често гняв, а също така стрес.

От съзнателно равнище тези емоции се пренасят в подсъзнателната сфера, при което се поддържа едно постоянно вътрешно напрежение. То отеква в мускулите, нервите, връзките, сухожилията. При това положение умът реагира доста парадоксално – изкуствено предизвиква СНМ, за да компенсира или за да отвлече вниманието ни от основния проблем и по този начин да се противопостави на напрежението, предизвикано от потиснатата емоция, стреса.

ЛЕЧЕНИЕТО НА СНМ. В повечето случаи е достатъчно само пациентът да осъзнае тази игра на ума и тялото, за да се освободи завинаги от своята болка в посочените области на тялото. Тук е мястото да се подчертае, че при наличието на болки човек трябва да мине на медицински преглед, за да се установи дали тези болки не се дължат на други заболявания: на костите, ракови заболявания и пр.

Тактиката на лечението съдържа и някои основни правила, които пациентът трябва всекидневно да си повтаря и напомня.

ЗАБЕЛЕЖКА. В Здравен център „Дар“ към болките в гърба се подхожда комплексно. Първо, заздравява се целия организъм като се повишават неговите имунни защитни сили. Второ, препоръчва се очистването на органите и системите в организма в съчетание с подходяща диета и билколечение. На трето място, използва се психотренингът, позитивното мислене, което се подкрепя със специалните рефлексогенни масажи, специализираният японски масаж. Ефектът закономерно настъпва след спазване на указанията, дадени от лекаря природолечител.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Болки в гърба“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.