Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Профилактика

Профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

Профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

* Всяка болка, всяко ненормално състояние сигнализира за нередности в работата на една или повече системи в тялото

От няколко десетилетия България е водеща страна по брой на инфаркт на миокарда и инсулт в Европа и втора в световен мащаб. Причините за тази нерадостна статистика са многобройни, но въпреки това е възможно без употреба на скъпи лекарства и храни да се намали броят на хората, засегнати от болести на сърдечно-съдовата система.

ПРИЧИНИ. Днес е напълно доказана ролята за сърдечно-съдовите заболявания на фактори като тютюнопушене, употреба алкохол, рафинирани храни /бяло брашно, захар, готварска сол в големи количества и т.н./, животински мазнини, липса на достатъчно движение, прекомерен стрес в ежедневните дейности. Тази съвкупност от фактори нарушава обмяната на веществата /на първо място мастната/, започва повишено отлагане на холестерин по кръвоносните съдове, образуване на тромби. Зашлакованите с токсини черен дроб, бъбреци, слезка не успяват да филтрират и пречистват кръвта докрай, натрупването на отпадъци води до втвърдяване на артериалните стени, поява на хипертония. Това развитие на нещата се открива в над две трети от хората с прекаран инсулт или инфаркт.

Една от главните причини за развитието на инфаркта и инсулта е АТЕРОСКЛЕРОЗАТА. Атеросклерозата е много разпространено заболяване. Многогодишни изследвания доказаха, че образуването на атеросклеротични плаки започва още при шестмесечни кърмачета.

Във връзка с това трябва да се отбележи фактът, че развитието на атеросклерозата зависи в 25 % от наследствени фактори, в 25% от външни фактори /замърсяване на околната, битовата и професионална среда/ и в 50 % от поведението на даден човек /хранене, дишане, сън, двигателен режим, различни злоупотреби, излагане на стрес и др./. Тоест всеки от нас е заплашен от най-ранна детска възраст от атеросклероза, но най-вече нашето поведение решава кога ще се появи тя: на 29-годишна възраст или след 75-годишна възраст.

През последните десет години изследвания на европейски и американски учени в областта на сърдечно-съдовите заболявания добавиха нови факти към причините, водещи до инфаркт.

При хора, прекарали инфаркт, независимо от пол, възраст, професионално натоварване, са открити голям брой струпвания на хламидии в кръвните тромби и по стените на артериите. Наличието на тези микропаразити /те са нещо средно между вирус и бактерия/ разкрива нова страница в обяснението за развитието на инфаркта и инсулта, тъй като се смяташе доскоро, че хламидиите са отговорни само за някои дихателни заболявания.
Възниква следният въпрос: ако инфарктът на миокарда се окаже болест, предизвиквана от паразити, тогава изброените по-горе фактори ще са били определени погрешно като водещи. Тук веднага трябва да се направи едно разяснение.

Трябва да се знае, че паразитите на човешкото тяло се развиват, ако имунната система е блокирана

във времето и ако тя не успява да изпълнява функциите си за унищожаването на чуждите клетки и собствените болни клетки. Синтезирането на качествени имунокомпетентни клетки е в пряка зависимост от начина на живот. Грешките в храненето например, свързани с количеството, качеството на приеманите храни, тяхната кулинарна обработка и съчетаването помежду им, не позволяват да се образуват пълноценни клетки за имунитета.

Злоупотребата пък с тютюн и алкохол нарушава усвояването на енергията от храната дори при качествено по състав и меню хранене. Така паразитните болести и инфарктът имат един общ корен,

разрушаване на имунитета вследствие на лош начин на живот.

Много наши читатели могат да възразят, че познават хора, които не пушат, не пият, не се хранят с тлъсти меса или млечни храни, водят активен живот и въпреки това са получили инфаркт или инсулт в продуктивна възраст между 20 и 60 години. Трябва да се отбележи, че разрушаването на имунитета като основен фактор за развитието на инфаркт и инсулт може да се дължи и на стреса, на повтарящите се стресови ситуации, на силните психични изживявания и нервно напрежение.

От натрупаните факти се вижда, че работата отрано за укрепване на имунната система може да предотврати възникването на инфарктите и инсултите.

Натрупаният опит през годините от лекарите природолечители дава възможност на пациентите в Здравен център „Дар“ да лекуват успешно последиците от прекарани инфаркт и инсулт. Но по-добре е, когато лекарите успеят да предотвратят такива тежки заболявания с терапии, назначени след преглед.

Ирисовата диагностика позволява да се открият бързо генетично слабите места в даден организъм, наличието на интоксикация в органите, имали срив в имунната система. Следващата стъпка е изграждането на лечебен план за всеки наш пациент поотделно в терапевтичен или профилактичен дял. Изпълнението на назначените мерки дава за броени седмици положителни и трайни във времето резултати.

ПРОФИЛАКТИКА. Искам да посоча какво е значението на профилактичните мерки за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания с един пример. До 80-те години на 20 век Финландия беше водеща страна в световен мащаб по брой на инфаркти и инсулти. Причините за това бяха: обилна консумация на тлъсти червени меса, употреба на концентрати и тютюн в прекалено големи количества, слаб двигателен режим. Финландското правителство се принуди да приеме спешна програма, насочена към промяна в начина на хранене, намаляване консумацията на водка и цигари, усилване на двигателните навици при млади и възрастни. За по-малко от 10 години се получиха смайващи резултати. Заболяванията на сърдечно-съдовата система във Финландия бяха намалели не с проценти, а с пъти спрямо 70-те и 80-те години на 20 век.

Финландската рецепта е напълно приложима и в български условия, като трябва да се знае, че употребата на скъпи медикаменти изобщо не е наложителна за предотвратяването на инфарктите и инсултите.

Профилактичният план за избягване на сърдечно-съдови заболявания включва не само фитотерапия, промяна в диетичния режим и двигателната активност, а и мощни очистителни процедури за отстраняване на шлаките в тялото и повишаване на имунитета като основна бариера пред заболяванията.

ВНИМАНИЕ! Често предшественици на инфаркта и инсулта могат да бъдат както болките в съответната област, така и инцидентни болки в лявата ръка, бодежи в гръдния кош, схващания в долната челюст и в шийната мускулатура /за инфаркта/, главоболие, виене на свят, шум в ушите /за инсулта/. Всяка болка, всяко ненормално състояние сигнализира за нередности в работата на една или повече системи в тялото. Навременното консултиране с лекар още при първите симптоматични болки определя в най-голяма степен предотвратяването на тежките болести. Употребата на болкоуспокояващи средства в тези ситуации само усложнява развитието на болестта.

Д-р Коста НИКОЛОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Профилактика“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.