Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Животът, смъртта и прераждането

Библейска медицина

* Древният законодател е обръщал най-много внимание върху основата на здравето – профилактиката

Книгата на книгите, Библията, е един чудесен наръчник на всички божествени учения. Тя не само разкрива тайната за произхода на Вселената и човека, но и сочи целта на Мирозданието. Библията е написана за хората на всички времена и народи и не случайно се смята, че полезна информация от нея могат да извлекат всички науки на земята – сегашни и бъдещи. Естествено много какво има да почерпи от нея и медицината.

Внимателният прочит на Свещеното писание ще ни разкрие изумителните постижения на човека в тази област И най-вече в подхода на древните към здравето на един цял народ. Не за друго, а защото именно ПРОФИЛАКТИКАТА на заболяванията е била в центъра на вниманието на тогавашното общество

и тя е била разработена до най-тънки подробности.

ПОНЯТИЕТО “ЧИСТ” и “НЕЧИСТ” по законите на Моисей. “Кога се появи някому по кожата на тялото оток, или лишей, или петно, и по кожата на тялото му се покаже нещо като рана от проказа, да го доведат при свещеник Аарона, или при едного от неговите синове, свещеници” – четем в “Левит”, 13:2. От този стих разбираме, че ролята на лекаря в ония времена се е изпълнявала от свещенослужителя и всеки дори с най-невинно изменение по кожата е бил задължен да отиде при него. В зависимост от резултатите на прегледа свещеникът е обявявал “пациента” си за “чист” - тоест не е опасен, не е заразен за останалите, или за “нечист” - опасен. И то далеч преди заболяването да се е проявило в пълна сила. “Нечистите” са били задължени да пребивават 7 или 14 дни /по преценка на свещеника/ на изолирано място /карантина/ извън селището на останалите. И чак след повторен преглед, ако всичко е било наред, му се е разрешавало отново да се върне в дома си, но след задължително изпиране на дрехите и изкъпване на тялото.

Въобще всеки дефект върху кожата: язви, пукнатини, охлузвания, рани – са се считали опасни, защото тези поражения или са

свидетелствали за вътрешни неразположения, или са били източник на инфекция за обкръжаващите.

Но древните лечители са отивали далеч по-напред в профилактиката. Така например за “нечист” се е обявявал всеки, който се е докосвал до умрял човек, до неговия гроб, до умряло животно и дори до кост на умрял човек или животно. И още по-нататък. По време на Моисей хората още не са знаели, че насекомите /комари, дървеници, кърлежи, бълхи и пр./ са били преносители на инфекциозни болести, че има микроби и вируси, но са забелязали, че ухапването им често води до заболяване. Ето защо законодателят е предупреждавал: “Всички крилати... са мръсни за вас и всеки, който се докосне до трупа им, ще бъде нечист до вечерта; и всеки, който понесе трупа им, е длъжен да изпере дрехите си и да бъде нечист до вечерта...” /Левит 11:20,24,25/.

ОГЪН, ВОДА И...РИЖА ТЕЛИЦА. За обеззаразяване на хора, дрехи, къщи и предмети древният законодател е предписвал специална очистителна вода. Много странна на пръв поглед обаче е нейната рецепта, подробно описана в Числа /19:2,5,6/: “Да ти доведат рижа телица без повреда, без недостатък...дайте я на свещеник Елеазара...и да изгорят телицата пред очите му: да изгорят кожата й, месото й и кръвта й заедно с нечистотиите й. И свещеникът да вземе кедрово дърво и исоп и нишка от тъмночервена вълна и да ги хвърли в огъня, дето гори телицата.”Има ли смисъл в цялата тази нелепа на пръв поглед процедура? Да, и ето защо.

Очистителната вода са приготвяли, когато пепелта от изгорената телица я смесвали с жива /изворна/ вода. Тъй като кравата е била изгаряна цялата, заедно с костите, кожата и вътрешностите, полученият разтвор е представлявал богата на натрий и калий алкална течност, луга, която е добро дезинфекциозно средство, употребявано и днес. А с пепелта са посипвали рани, сядали са в нея като Иов при кожен сърбеж.

Известно е още, че от кедровото дърво се получава катран, притежаващ обеззаразяващо и местно-заздравяващо действие, а в дървесната му част се съдържа терпентин. Клонките на исопа – храст с горчив камфоров мирис - също съдържат етерни масла и други ценни вещества. А защо телицата да е рижа? Просто по онова време рижите крави са били най-ценната, здрава и устойчива на болести порода.

И накрая за отношението на древните евреи към здравето. За него научаваме от Книга Премъдрост на Иисуса, син Сирахов в глава 30, стих 14-16: “По-добре сиромах, здрав и крепък на сила, нежели богат с изнурено тяло;здравето и благосъстоянието на тялото е по-скъпо от всяко злато, и яко тяло е по-добро от безбройно богатство; няма по-добро богатство от телесното здраве...”

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Животът, смъртта и прераждането“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2022 ноевмври 2022 Декември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.