Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Храносмилателна система » Язва

Обостряне на язвата

Обостряне на язвата

* Язвата на стомаха или дванадесетопръстника е рецидивно заболяване, което показва определена сезонност.

* Aктивира се през пролетта и есента.

* Подобна тенденция се наблюдава и при гастритите, които предхождат язвената болест.

Причини. Обострянето на язвата през пролетта е характерно за месеците март, април и май. Най-често се провокира от неправилно хранене, злоупотреба с алкохол и цигари, вследствие на стресови ситуации. До появата на язва води и употребата на противовъзпалителни медикаменти за ставни заболявания като аспирин, кортикостероиди и др.

Признаци. В периода на обостряне се проявяват типичните за заболяването болки в епигастриума след нахранване, парене, повръщане на стомашен сок. При усложнените случаи се получават и кръвоизливи. В най-лошия вариант на язвената болест може да се стигне до перфорация (спукване). Тогава много характерна е острата („като пробождане с кинжал“) болка, която се разпространява по целия корем – признак за започващ перитонит. При тази ситуация се налага спешна хирургична намеса.

Лечение. За преодоляването на усложненията от язвената болест голямо значение има правилно разработеният лечебен план. Съвременната медицина не насочва вниманието при лекуването към първопричините за болестта, а отстранява симптомите на възпалението с помощта на различин лекарства.

През последните години се разпространява идеята, че основният причинител на язвата е наличието на една бактерия, наречена хеликобактер пилори, в стомаха на язвено болните. За тази цел се използва тройна комбинация от антибиотици за нейното унищожаване. Терапията се смята за успешна, но броени седмици след това е много възможно тази бактерия да се засели отново в стомашната лигавица.

Употребата на антибиотици не решава проблемите във времето, затова пък води до токсични натрупвания в черния дроб и бъбреците.

Язвената болест е лечима с методите на природолечението. Ранното диагностициране на промените в гастродуоденалната лигавица е много важно за предотвратяване на болестта. При ирисовата диагностика, която се прави в Здравен център „Дар“, се виждат добре не само текущите заболявания, но и наследствените предразположения и компенсаторните механизми на тялото.

Диета. Тя е изключително важна за лечението на язвата. Тя се съобразява с фазата на заболяването. При кризи се употребяват предимно течни храни като мляко и млечни супи, отвари от ориз, жито, овес, които се използват за т. нар. слизести супи. При слабо изразено кървене, което не налага хоспитализиране, добре се отразява спирането на храната за 1-2 денонощия. Като изключение може да се употребяват малки количества кисело мляко и горнобанска или хисарска минерална вода.

Диетата при всеки язвено болен, независимо в каква фаза се намира язвата, трябва да бъде предимно вегетарианска (млечно-растителна), като употребата на месо, особено тлъстото и консервираното, се избягва. Ако болният не може да издържи дълго на безмесен режим, се допуска той да употребява от време на време малки количества младо месо. Препоръчва се в менюто да преобладават зеленчуковите ястия и супи, кашите, пюретата, киселото мляко, компотите и др. Храната, месна или вегетарианска, трябва да бъде добре сдъвкана и само в печен или варен вид. Пърженото, което е любима храна на българите, трябва да се изключи категорично от диетата. Лютото, алкохолът, тютюнът, кафето, черният чай, които са главните дразнители на стомашната лигавица, трябва да се отстранят завинаги от живота на болния от язва; в противен случай той не би могъл да се надява на трайно излекуване, каквито и мерки да вземе.

Природосъобразната диета трябва да се съчетае с някои правила на естественото хранене: умереност (да не се преяжда), избягване на рафинирани храни (захарни изделия, бялобрашнени храни, газирани напитки, консервирани храни и др.), хранене до залез слънце, в спокойна атмосфера, без да се говори, с бавно дъвчене, без употреба на много течности по време на яденето.

Обяснението на тези правила е следното.

При хранене вечер ритъмът на отделяне на киселини се нарушава, като голямо количество от тях остава в стомаха, което влошава допълнително състоянието на болния. Кофеинът и всички кофеинови напитки и храни – черен чай, кафе, кока-кола, пепси кола, шоколад, повишават отделянето на стомашна киселина. Бавното дъвчене пък подобрява дейността на храносмилателните органи, увеличава се отделянето на слюнка, която пази лигавицата.

Фитотерапията дава изключително големи възможности за възстановяване на увредените лигавици в храносмилателната система. Билките, който се използват най-често, са копър, ленено семе, мента, жълт кантарион, невен, полски хвощ, широколистен жиловлек, водно пипериче.

Употребата на определени зеленчукови и плодови сокове също помага за по-бързото затваряне на язвените ниши; това се отнася най-вече за сока от моркови.

Един от природосъобразните методи на лечение е уринотерапията. Пиенето на урина възстановява слизестите обвивки на стомаха и дванадесетопръстника. Прилагането на компреси и масажите с преварена урина спомага за по-бързото разнасяне на патологичните тъкани и нормализиране работата на храносмилателната система.
Важно място в лечебния план имат очистителните процедури. Изпълнени в правилна последователност – за това можете да прочетете в Книга 1 на Енциклопедия за здраве „Дар“, – те дават възможност на организма да се справи сам със заболяването.

Тъй като язвената болест се дължи в немалка степен на силни емоционални сътресения, на всеки болен се дават препоръки за създаване на подходящ психоклимат, за избягване на стресовите ситуации чрез автогенна тренировка, самовнушение и др.

Своето място има и двигателният режим, разработен индивидуално за всеки пациент.
Вижда се ясно, че лечението на язвата включва различни природни методи. Само така, посредством комплексен подход, е възможно трайното премахване на това сериозно и упорито заболяване.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Язва“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2023 ноевмври 2023 Декември 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.