Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Системата йога

Йога – наука за живота

* Йогите са постигнали най-изтънченото изкуство на себекултивиране, хармония , здраве и дълголетие

Днес системата йога намира своите последователи в почти всички страни по света, особено в Европа и Америка. И това не е случайно, защото съвременната наука обяснява древната практика за самоусъвършенстване и потвърждава огромното й значение за съвременния човек. Директорът на научноизследователския институт по йога в Бомбай Шри Йогендра пише: „Йогизмът е наука да се живее разумно, в добро здраве, да се живее дълголетно. За да се постигне това велико изкуство – науката за живота, трябва да се разгърне една обширна практическа система на себекултивиране, която да съчетае хармоничното развитие на телесните, умствените и психическите потенциали у човека,

за да го доведе до идеално физическо състояние и самочувствие.“

Свой научен анализ за тази уникална система прави и видният наш учен, чл. кор. на БАН, професор д-р Драгомир Матеев:

„Системата на йогите е проникната от разбирането, че човек става човек само тогава, когато се стреми към все по-високо съвършенство на своя организъм, на своето тяло, на своя дух. Когато се говори за системата на йогите, за техните упражнения, това значи да се обсъждат най-животрептящите въпроси на битието, на живота, младостта, на старостта и смъртта“.

И действително, предизвикват удивление постиженията на индийските йоги по отношение на тяхната жизнена практика, мъдрост и биологично издържан начин на разсъждение върху собствения жизнен опит. Те са изградили през вековете едва ли не

съвършени правила на своя живот.

В хармонично единство са съчетани усъвършенстване на тялото, ума, психиката и интелекта, спазването на определени нравствено-етични правила, рационално хранене, пълноценен сън, очистване на организма, контрол върху дишането.

Нека разгледаме съвсем накратко йогийските асани /пози/. Те имат дълбоко физиологическо въздействие и значителен формиращ ефект както върху мускулите, така и върху структурата на вътрешните органи. Характерното за тях е, че функционалното натоварване на мускулатурата се постига без недостиг на кислород, без загуба на енергия. Предизвиканото статично-силово /изометрично/ „съкращаване“ на мускулите, максималното разтягане на сухожилията и сухожилните възли води до силно дразнене на проприорецепторите в тях. Както показват изследванията, тази силна проприоцептивна импулсация достига едновременно до вегетативните центрове на хипоталамуса и мозъка и по този начин се усилва дейността на сърцето и на дихателния апарат.

Такъв вид функционално натоварване на мускулите, на техните проприорецептори, а чрез нях на вегетативната нервна система, на сърцето, кръвообращението и дихателния апарат не съществува при никоя друга система. Така прецизно и физиологично са разработени и останалите упражнения: дихателни, очистителни, за умствена концентрация, релаксация и пр.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Системата йога“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.