Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Духовни учения

Силата на действието

Силата на действието

* Тайната на самообладанието или кой е идеалният човек

* Работете, без да се интересувате от плодовете на вашия труд

* Мислещият за награда е роб

Любовта, истината и безкористието не са просто морални символи, а формират нашия най-висш идеал. В тях лежи проявата на огромна сила. Ако човек може да действа 5 дни или дори 5 минути без какъвто и да е егоистичен мотив, без мисъл за награди или наказание, той притежава вече в себе си възможността да стане духовен гигант!
Идеалният човек е този, който сред най-голямата тишина и уединение намира най-интензивна активност, намира тишината и самотата на пустинята: той е научил тайната на самообладанието – идеал на Карма йога.

Дългът и моралът се различават при различни стечения на обстоятелствата. Един не се съпротивлява, защото е безсилен, ленив и не може; друг знае, че може да нанесе, ако пожелае, съкрушителен удар и все пак не го нанася, а благославя враговете си. Винаги трябва да сме внимателни, когато говорим за несъпротива и възвишена любов. Преди да стигне този най-висш идеал, ДЪЛГ НА ВСЕКИ ЧОВЕК Е ДА СЕ СЪПРОТИВЛЯВА НА ЗЛОТО и само тогава, когато е добил силата да побеждава, несъпротивата ще бъде добродетел.
Активността винаги означава съпротива. Така, осъществете вашето желание за сила, материално благополучие и всичко друго и след като сте постигнали това, ще научите, че те са нищожни, незначителни неща. Но докато не сте реализирали тези желания, докато не сте минали през тази активност, трудно ще бъде да достигнете до това състояние на спокойствие, ведрина, себеотрицание.

Всеки човек трябва да прегърне своя собствен идеал и да се стреми да го постигне. И ние нямаме право да се присмиваме или да презираме който и да е идеал. Всеки е велик но своето място.

Най-трудно обаче е да действаш и да не те е грижа за резултатите; да помагаш на хората и никога да не мислиш, че те са длъжни да ти бъдат благодарни... Дори и най-големият страхливец става смел, когато го хвалят.

Ако човек прави добро постоянно на всички, без да о е грижа за одобрението на хората, то наистина извършва най-голямата саможертва. Мислещият за награда е роб.

Има в индия един мъдрец, велик йог, един от най-чудатите хора, които съм виждал в живота си. Ако го запитате, той няма да ви отговори – твърде много е за него да заеме позата на учител. Ако го запитате нещо и почакате няколко дена, в течение на някакъв разговор той сам ще насочи мисълта ви към засегнатия въпрос и ще го освети по един чудесен начин. Веднъж той ми разясни тайната на ДЕЛОТО: “Нека целта и средствата да бъдат обединени в едно. Когато вършите някоя работа, не мислете за никое друго нещо. Правете я като най-висше обожание и отдайте всичко на нея през времето, в което я изпълнявате.”

ЖЕЛАНИЕТО ДА СЕ ПРАВИ ДОБРО е най-висшата подбудителна сила, която притежаваме. Не стойте на висок пиедестал и, подавайки някому пет цента, да казвате: “Вземи, бедни човече”, а бъдете благодарни, че се е явил насреща и ви е дал възможност да проявите доброто в себе си. НЕ ТОЗИ, КОЙТО ПОЛУЧАВА Е БЛАГОСЛОВЕН, А КОЙТО ДАВА.

В зависимост от нуждата, такава е и помощта. Да се помага на хората телесно, чрез премахване на техните физически нужди, е наистина велико дело. Ала духовното знание е единственото нещо, което може да унищожи завинаги нашите потребности и желания. ДА СЕ ПОМАГА НА ЧОВЕКА ЗА НЕГОВОТО ДУХОВНО ИЗРАСТВАНЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОМОЩ. Този свят е едно голямо училище, в което всички трябва да се учим да ставаме душевно по-силни. ВИНАГИ КОНТРОЛИРАЙТЕ УМА СИ и не му позволявайте да се отклони по пътя на егоизма. Тогава ще можете да вършите всичко, да се смесвате с всекиго и никога няма да бъдете заразени от злото.

Свами ВИВЕКАНАНДА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Духовни учения“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

август 2023 септември 2023 Октомври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.