Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Храна и хранене

Балансирането на храната

Според макробиотиката балансирането на енергиите ИН - ЯН в организма може да стане до голяма степен поредством подходящата храна. В най-общи линии, това може да стане по следните начини.

 • ХРАНЕНЕ СЪС СЕЗОННИ ПРОДУКТИ. Това е най-простият и сигурен начин за балансиране на ИН-ЯН в организма. Така всеки народ, който живее в дадена географска област, има своя национална кухня, свои национални ястия и продукти, които употребява всекидневно в зависимост от сезоните, а така също и свои традиции, обичаи и вярвания. Това, разбира се, важи и за нашия народ. Ето защо не е нужно да копираме чужд опит в храненето, та дори и от съседни нам страни, да не говорим за далечни.

В нашата национална кухня има строго установени, още дохристиянски традиции, обичаи, празници, в които има конкретни препоръки и наставления за кажи-речи всеки ден. Така националната ни кухня, впрочем както и целият живот, е подчинена на равномерната смяна на годишните сезони.

Всичко казано дотук важи само за природни продукти, които не са обработвани с химикали.

 • ТОПЛИННА ОБРАБОТКА. Храни, в които преобладава ИН /например в плодовете и зеленчуците/, могат да бъдат балансирани, след като бъдат подложени на краткотрайна, до 40 секунди, /бланширане/ или по-дълготрайна топлинна /ЯН-процес/ обработка. Храненето с топла храна има особено значение през студените месеци, когато силно е изразен процесът ИН

Интересен опит в това отношение е традицията на нашата кухня. Тя има уникален инструмент за “ЯНизиране” на храната: това е задушеният лук, който е силно ЯН. В подходящ съд се слага чаена лъжичка растително масло и след сгорещяването на съда в него се слага една-две глави нарязан кромид лук, който се задушава. Заедно с него могат да се задушат и други зеленчуци през сезона - моркови, тиквички, зеле, зелен фасул и пр.

 • ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ КЪМ ОСНОВНАТА ХРАНА. Ако се храним с прясна салата от сезонни зеленчуци, например домати или домати и краставици, която е силно ИН, то може да я балансираме с хранителни подправки, които са ЯН. Това в случая са: пресен лук, магданоз, кромид лук, сол. Точно така постъпва и българинът. Солта обаче трябва да бъде нерафинирана, морска, защото обработената, рафинираната има вече качествата на ИН, а не ЯН. Овчето сирене, което е силно ЯН, прекрасно балансира доматите, които са силно ИН. Кравето сирене обаче е ИН.
 • НАЧИНЪТ НА ХРАНЕНЕ. Макробиотиците препоръчват всеки сам да си приготвя храната. Задължително условие е това да става само във ведра обстановка, ястията да са с естетически вид. И най-важното - и най-добре приготвената макробиотическа храна губи своя смисъл, ако не бъде ДОБРЕ СДЪВКАНА. До 100 - 150 пъти се сдъвква твърдата храна, докато не се глътне само слюнката. Ето тайната на каквото и да е пълноценно хранене и ключ към отличното усвояване на поетата храна.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Храна и хранене“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
РАБОТНО ВРЕМЕ 
Курс Основи на здравето
16 и 17 март 2019 
Професионален курс по ирисова диагностика
30-31 март и 6-7 април 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Следваща гонг медитация
23 март (събота) от 18:00 до 19:15 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ВЕЛИКИЯ ПОСТ започва на 11 март За постите

Февруари 2019 март 2019 Април 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 • Пости Пости
 • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
 • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“
 • Месни заговезни Месни заговезни
 • Сирни заговезни Сирни заговезни
 • Благовещение Благовещение
 • Гонг медитация в „Дар“ Гонг медитация в „Дар“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0894 397 473, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.