Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За семейството

За семейството » За вас, родители!

Капризното дете

Сега никак не е рядък случая, когато детето е единствено в семейството. И над него бдят родители, баби, лели, дядовци и кажи-речи цялата рода. Всеки съветва и дава своите препоръки за отглеждането му, начина на хранене, образование, лечение, обличане и пр., и пр. Възпитаваме го.

Често ниe, възрастните, считаме, че възпитанието е един набор от изисквания, които детето на всяка цена трябва да изпълнява, да изпълнява нашата воля. И когато то започне да капризничи, ние го уговаряме, повишаваме тон, заканваме се, забраняваме или просто наказваме.

Резултатът? Като правило точно обратния.

Капризниченето не е толкова придобита черта на характера, колкото начин тормозеното дете да ни обърне внимание към преживяванията и трудностите, терзаещи детската душа. Това е един вид протест заради непоносимото за него опекунство, надхвърлящо всякакви граници. А вече на 3-5 - годишна възраст децата искат да бъдат самостоятелни. Спомнете си тяхното прословуто: “Аз сам!” И защитават своите желания и право да ги имат с малкото средства, с които разполагат. Или детето просто ни копира.

Родителите, демонстрирайки “мускули” пред рожбата си, далеч не са склонни да бъдат сговорчиви, към компромиси. Даже ласкавите молби те използват за подчинение на волята си. Същото е и с храненето.

Всеки каприз може да бъде туширан още в зародиша му с фин усет и родителски такт, с насочване на вниманието на детето в друга посока. Но това изисква усилие, работа - къде по-лесно е да забраниш и да сложиш точка на въпроса.

Своеволното, капризното дете е тиранин в семейството. Посевът дава обилен урожай, когато детето стане вече възрастен. Той тъпче зависещите от него хора, измъчва половинката си, децата си.

Нека с ума и сърцето си разберем, че възпитанието не е еднопосочен, а взаимен процес. Главата на детето не е тенджера, която да пълним, а факел, който трябва да запалим - съветваше нас, родителите и възпитателите, мъдрият Айнщайн.

Дали детето ще стане човек или таранин? Това е нашата отговорност пред него, нас самите и обществото.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, родители!“

Всички статии по темата

 

Новини

Здравен център „Дар“
Работно време на ЗЦ "Дар". 
Следващата гонг медитация е на
20 септември (петък)
от 19:15 до 20:45 ч. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Йога за начинаещи
от септември 2019 г. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2019 година За постите

август 2019 септември 2019 Октомври 2019
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2019 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.