Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Коледните пости

* Нека използваме този природен дар разумно и с благодарност

* Постите са мощен катализатор на здравето, възстановяват и подобряват работата на всички органи и системи в организма

Какъв е смисълът във физиологичен план на Коледните пости, които са едни от най-дългите през годината?

Преди да отговорим на този въпрос, трябва да се подчертае, че Коледните пости са продължение на системата от пости през цялата година – Великия пост, Петровите пости и Богородичните пости, и да напомним, че някога тези пости са се провеждали само на вода. Сега обаче постенето предполага въздържане само от месо и месни продукти, яйца, мляко и млечни продукти, животински мазнини и продукти, алкохол.

С настъпването на есенно-зимния сезон под влиянието на студа намиращите се в кръвта отпадъчни вещества започват да преминават в тъканите. Ако не се вземат мерки, тези вещества започват постепенно да се уплътняват в тъканите и да пречат на нормалното функциониране на клетките, на органите, на целия организъм.

Появяват се различни заболявания, чиято цел е да отделят от организма събралата се слуз

във вид на храчки при кашлицата, хрема или с помощта на висока температура на тялото.

Системата от пости, и в частност Коледните пости, позволява на организма навреме да се освободи от токсините и отпадъчните продукти и по този начин да бъде заложен „фундаментът“ на доброто здраве през есенно-зимния сезон. Навреме очистеният организъм е най-сигурното препятствие и профилактика за настинките, простудите, грипа – така характерни за този сезон. Ето защо, ако през този период се предприеме например и 7-дневно пълно въздържане от храна – само на вода, и то през втората или четвъртата фаза на Луната, очистването ще стане още по-ефективно и мощно. И особено, ако това стане на фона на уринотерапията.

Лечебното (в случая профилактично) 3-7-дневно гладуване обаче трябва да се провежда на топло, да се използват топлите вани, втриванията в кожата на тялото на сусамено масло или зехтин. Пълното гладуване не се препоръчва за хората с преобладаваща доша Вата, за възрастните, за слабите и изтощените по една или друга причина хора.

За тях гладуването през зимния сезон води до рязко охлаждане на организма,
изсушаване (втвърдяване) на организма и до по-голяма от нормалното загуба на телесно тегло, което след това много по-трудно се възстановява при захранването.
За тези, които ще постят, ще бъде подходящо да използват храни, които затоплят организма. Това са пчелният мед, орехите, киселите и сладките ябълки (медът поражда топлина в тялото и изгонва слузта; киселият вкус също поражда топлина и съдейства за доброто храносмилане; сладкият вкус укрепва телесните сили и удължава живота; орехите загряват организма и са мазни).

Профилактично-оздравителната система на постите е мощен катализатор на здравето, възстановява и подобрява работата на всички органи и системи в организма и увеличава неговите защитни имунни сили. Постите ни са завещани от дълбока древност, препоръчват се от всички религии и нека използваме този природен дар разумно и с благодарност.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Гонг медитация в Здравен център „Дар“
в петък (8 септември) от 19:00 до 20:30 ч. 
Курс по Йога
от 13 СЕПТЕМВРИ, всяка сряда от 18:30 часа 
Даваме зала под наем
за йога, семинари, лекции, курсове, презентации, др. 

Календар

КАЛЕНДАР НА ПОСТИТЕ
за 2017 година За постите

Юли 2017 август 2017 Септември 2017
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
  • Пости Пости

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986-75-09 и 986-31-08, email: info@dar-center.com

© 2017 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.